De studerende har travlt som aldrig før med at komme igennem uddannelsessystemet, og både samfundets, forældrenes og elevernes egne forventninger er høje. Derfor kigges der også i stigende grad skævt til de, som vælger at tage et års pause fra studierne.

Det er imidlertid meget at hente ved at tage et sabbatår, mener Camilla Hutters, der er områdechef på Danmarks Evalueringsinstitut, som udforsker og udvikler kvaliteten af skoler og uddannelser. ”Der er kommet meget fokus på, at de unge skal så hurtigt gennem uddannelsessystemet som muligt, men det viser sig, at rigtig mange unge har brug for et pusterum, så det ikke bliver 15 års skolegang ud i en køre”, siger hun.

Værdifuldt friår

At snakke om et sabbatår som et 'fjumreår' er desuden forkert, påpeger Camilla Hutters. Der er nemlig mange grunde til, at et sabbatår kan være den rigtige beslutning.

”Rigtig mange unge er slet ikke klar til at give sig i kast med en videregående uddannelse. Måske har man behov for at udvikle sine faglige og sociale kompetencer på eksempelvis en højskole eller som værnepligtig. Andre er i tvivl om, hvilken uddannelse de skal i gang med og kan for eksempel bruge et år som lærevikar på at finde ud af, om undervisning kunne være en vej at gå. Endelig er der mange, der kan bruge året til at samle point til en kvote-2 ansøgning, og så er studiepausen pludselig rigtig godt givet ud”, fortæller hun.

5 gode råd til højskoleophold

Prøv noget, du ellers aldrig ville gøre

Højskolen er et godt sted at få prøvet noget, du ellers aldrig ville komme i nærheden af. Måske har du interesser og talenter, du ikke kendte til.

Lær alle slags mennesker at kende

På en højskole møder du alle mulige typer mennesker, og det er, når du møder folk, som er forskellige fra dig selv, at du får øje på, hvem du selv er.

Din nysgerrighed har frit spil

Højskolen er et fantastisk frirum, hvor du hele tiden er i gang, fordi du er drevet af din nysgerrighed. Du kan udforske dig selv og dine interesser, genopdage din nysgerrighed og finde ’retningen’ i dit liv.

Oplev verden

Højskolen er en øjenåbner til ting, man ikke har forestillet sig. Du kan opleve verden ved at rejse ud, men du kan også opleve den ved at tage på højskole.

Tag også på højskole som voksen

Højskoleophold for voksne og familier kan give mere mening og pay off end en uges charterferie.