• Lars Schmidt
  • Martin Thorborg
  • Daniel Kaae Plambæk
Lars SchmidtLektor, Niels Brock

Lars Schmidt

Hvad er fordele og ulemper ved at oprette et iværksættergymnasium?

Innovation og entreprenørskab skriger efter, at man udlever sine drømme og ambitioner om at skabe noget nyt, der har værdi for andre. Udfordringen er at skabe en kultur, hvor fejl og tests er positive følgesvende til at skabe succes som innovator. Den traditionelle gymnasieskole fokuserer i høj grad på reproduktion af viden, mens et innovationsgymnasium vil kræve at eleverne bliver producenter og skabere af ny viden.

Hvad er den vigtigske kompetence, man bør have inden for iværksætteri?

Man skal ikke nødvendigvis være særlig iderig. Det er en af de fordomme, vi bokser med. Det er vigtigere, at man udviser engagement, dømmekraft og handlingskompetence. Innovation er netop realiseringen af den gode ide i forhold til en målgruppe. Og så skal man række ud i eget og andres netværk for at få de nødvendige kompetencer i hus.

Hvorfor sker det, at den gode idé fejler?

Vi prøver at indpode en portion realisme i elevernes mind-set, uden at de mister lysten til at kaste sig ud i en realisering af den gode ide. Det handler oftest om at have gåpåmod og udholdenhed, selvom man møder mange forhindringer på vejen. Men der er mange faktorer i spil, der gør, at den gode ide kan fejle …

Martin ThorborgSerieiværksætter, ejer af Dinero

Martin Thorborg

Hvad er fordele og ulemper ved at oprette et iværksættergymnasium?

Jeg synes, det er fint at gøre det. Jeg ville også gerne have været i gymnasiet, men jeg kunne ikke sidde stille og havde ild i røven. Så hvis man kan kombinere det, så dem, der har ild i røven og gerne vil starte noget op, måske kan få noget mere uddannelse, men at det sker på et grundlag, som interesserer dem mere end almindelig skole, så synes jeg, det er en ganske udmærket idé. Ulempen kan måske være, at nogle af de iværksættere bare skal ud og være iværksættere i stedet for at gå mere i skole.

Hvad er den vigtigske kompetence, man bør have inden for iværksætteri?

Det er meget nemt. Den vigtigste kompetence er, at man ikke giver op, når det bliver hårdt. Det er den ultimativt vigtigste af dem alle. At man rejser sig op, hver gang man falder. For man vil falde rigtig mange gange, og der er rigtig mange, som giver op på halvvejen og siger ”nå, så er det ikke noget for mig”. Så det er stædighed, snuden i sporet og fuld skrue fremad.

Hvorfor sker det, at den gode idé fejler?

Den gode idé er sjældent særlig interessant. Det, der er vigtigt, er teamet. Hvis jeg skulle investere i et hamrende godt team med en lorteidé, ville jeg meget hellere det, end et middelgodt team med en fantastisk idé. Idéen betyder faktisk væsentligt mindre, end man går og tror. Når den gode idé fejler, så er det simpelthen fordi teamet ikke er rigtigt.

Daniel Kaae PlambækElev, 2i, innovationslinjen, Niels Brock JTP 6

Daniel Kaae Plambæk

Hvad er fordele og ulemper ved at oprette et iværksættergymnasium?

Fordelene ved at der bliver oprettet et iværksættergymnasium er, at der bliver skabt et miljø, hvor der er plads til alle former for nye iværksættere, og til dem som gerne vil være iværksættere. Jeg mener selv, at det virker som et tabu, når man fortæller personer, at man gerne vil være iværksætter. Derfor er det en kæmpe fordel, at os, der gerne vil være iværksættere, bliver samlet et sted.

Hvad er den vigtigske kompetence, man bør have inden for iværksætteri?

Jeg mener, den vigtigste kompetence er at turde tage chancen og hoppe ud i det. Derfor er det vigtigt, at man afsætter tid til sine ideer og arbejder intenst med dem.

Hvorfor sker det, at den gode idé fejler?

Det er vigtigt at fejle, også når det gælder den gode ide. Fordi man fejler, betyder det ikke, at det er en dårlig ide, men at man skal ændre på nogle ting ved den. Derfor er det vigtigt, at man holder hovedet koldt og er tålmodig. Jeg mener også, at man skal have flere ideer, så man ikke 'forelsker' sig i sin eneste 'gode ide'.