Du har formentlig hørt udtrykket 'big data'. Det dækker over de stor datamængder, som vores elektroniske apparater konstant indsamler om os og vores omgivelser. De mange data repræsenterer værdifulde oplysninger for eksempelvis erhvervslivet. ”Efterspørgslen efter big data-specialister er enorm i øjeblikket, og intet tyder på, at det vil ændre sig fremover,” fortæller IT-forsker Natalie Schluter. ”Der er imidlertid et stort gab mellem efterspørgslen og udbuddet i øjeblikket,” siger hun.

Big data er nyttigt uden for IT-afdelingen

Men hvad omfatter jobbet som big data-specialist egentlig? Ifølge Natalie Schluter skal man kunne lidt af hvert, men det starter med en flair for matematik. ”Det indebærer naturligvis også kodning. Man skal lære at programmere for at vide, hvordan man håndterer datamængderne,” siger hun.

”Men det er ikke nødvendigvis et helt almindeligt IT-job. Ofte sidder big data-folk ikke i IT-afdelingen, men blandt kollegaer, der arbejder med økonomi, marketing eller brugeroplevelser. Det er nemlig tit inden for disse felter, at data har en stor værdi. Derfor er det også meget vigtig, at big data-folk kan kommunikere deres viden på en måde, så også andre end IT-folk kan forstå det.”