• Elektriker
  • Murer

Emil Svane

Emil vil ikke være skrivebords-ingeniør

Så EUX-elektrikeren fra Odense arbejder på at få sit håndværk helt ind på rygraden – han jagter både svendebrev og studenterhue

Af Henrik Bjerg Jensen

Blot et par uger før studiestarten for to år siden, anede Emil Svane ikke, hvad en EUX-uddannelse indebærer. ”Jeg havde aldrig hørt om EUX, men blev pludselig interesseret”, fortæller Emil, som i dag er nået halvvejs gennem EUX-uddannelsen. Den skal sikre ham svendebrev som elektriker tillige med det studenterbevis, der gør det muligt for ham at læse videre som ingeniør. ”Jeg kan godt lide kombinationen af fag på gymnasieniveau og praktisk arbejde som lærling i en virksomhed. Når jeg engang bliver ingeniør vil jeg have kendskab til, hvordan arbejdet på for eksempel en byggeplads foregår, så det er realistiske tegninger, jeg lægger frem”, fortæller Emil. Allerede i sin læretid som EUX-elektriker er Emil stødt på såkaldte ”skrivebords-ingeniører”, hvis projekter ser fine ud på papir, men ikke lader sig realisere i virkeligheden.

Når lyset går ud

Emil Svane har fået læreplads i to vidt forskellige virksomheder. I det store forsyningsselskab Energi Fyn har den kommende EUX-elektriker gennem flere måneder været højt til vejrs i lift, når gadelyset sætter ud. Og går et helt Odense-kvarter i sort, skal der virkelig fejlfindes på lysanlægget. I virksomheden Linde-El er det til gengæld installationer inden for husstandenes fire vægge, der kalder på Emil. ”Så jeg opnår virkelig indblik i, hvor strømmen kommer fra”, erklærer Emil tilfreds.

Svendebrevet er vigtigst

Emil Svane bliver familiens første rigtige håndværker. De fleste andre omkring ham ved familiefesterne har taget en studentereksamen. ”Jeg opnår så begge dele. Men håndværket er det vigtigste for mig. Svendebrevet som elektriker tæller mere end noget andet. Og karaktererne skal være gode. Studenterhuen betragter jeg som en tillægsgevinst, der gør det muligt at videreuddanne sig”, siger Emil Svane.

Tre år på en stol? Aldrig!

Det almene gymnasium har aldrig indgået i Emil Svanes fremtidsovervejelser. ”Der er for meget folkeskole over de almindelige gymnasier, og jeg var nok lidt skoletræt. Trængte til noget helt nyt – og bestemt ikke til oldtidskundskab og den slags. Jeg kunne ikke tænke mig bare at skulle tilbringe tre år på en stol i et klasselokale. Aldrig”.

Tungen lige i munden  

Nu er det i stedet Syddansk Erhvervsskole, der står for den gymnasiale undervisning, når ikke Emil arbejder som lærling i sine to virksomheder. Skoledagen starter klokken 8.10 om morgenen, og først klokken 15.30 lukkes bøgerne i. ”Så er jeg godt træt oven i hovedet. Dagene kan godt blive lange med al den teori. Vi har for eksempel matematik på A-niveau, så det gælder om at holde tungen lige i munden. Man skal være skarp”, fortæller Emil Svane.

Gode holdkammerater

Han er glad for sit hold, der består af bare 11 elever. En kammeratlig, halvdrillende tone præger samværet, og fredagens signal om dejlig weekend forude markeres af alle ved poolbordet i Sharks. Sidste skoledag henlægges hvert år til Eventyrhaven i Odense ledsaget af en trækvogn fyldt med is og øl. ”Jeg tror, det er en stor fordel, at vi er så lille et hold. Det giver bedre fællesskab, og vi har det virkelig godt med hinanden. Samtidig kan læreren altid holde øje med, om der er nogen, der begynder at halte bagefter. Man kan ikke gemme sig i sådan en klasse”, fortæller Emil. 

Jonas Gregersen

Murer, dykker og jæger

Jonas vil have frisk luft. Og som murer er han næsten sikker på at få job, når svendebrevet er i hus

Af Henrik Bjerg Jensen

Ledighed bør ikke bekymre en kommende murer, industritekniker, rustfast klejnsmed eller automatiktekniker. Inden for disse fag registreres der allerede nu begyndende mangel på faglært arbejdskraft i kølvandet på et accelererende og hidtil uset dansk byggeboom. Så Jonas Gregersen, 17 år, er ikke bange for fremtiden. Han er stolt af sit fag. Allerede efter første dag med brobygning og murerske sagde Jonas til sin mor: Nu ved jeg, hvad jeg vil være. Murer! Efter endt grundforløb er Jonas nu lærling i Flemming Bloks murerforretning i Vejle. ”Jonas skal nok få arbejde, når han er færdiguddannet. Der bliver mangel på faglærte murere, og han er indstillet på at tage fat”, vurderer hans mester Flemming Blok, der foruden den nye lærling har to murersvende beskæftiget.

Han vil bruge sin krop

Hver morgen klokken 05 ringer Jonas’ vækkeur, for det tager ham 45 minutter på knallert 30-eren at køre til den ejendom i Jelling, hvor ydermuren lige nu skal pudses op for en kunde. Men det er intet problem for Jonas. Han elsker frisk luft og fysisk aktivitet - uanset om det gælder styrketræning i fitnesscentret for at opbygge musklerne i ryg, lår, knæ og hænder eller høstarbejde for sin onkel. ”Jeg vil allerhelst være udendørs og bruge min krop. At sidde ved en computer dag ud og dag ind betragter jeg som spild af tid. Det ville kede mig”, fortæller Jonas Gregersen, der også i fritiden dyrker friluftslivet som ivrig jæger og dykker. Jonas er godt klar over, at ikke alle unge deler hans begejstring for murerfaget. ”Jeg tror, de er bange for at blive beskidte og få snavs under neglene. For mange af mine jævnaldrende er mobilen nok vigtigere end et stykke værktøj”, vurderer Jonas.

Leg med legoklodser

For ham har det betydning, at murerarbejdet skaber værdier, der består længe efter, at sidste hånd er lagt på værket. Og så indeholder faget flere elementer af leg, end mange tænker over. Tit er det jo forstørrede legoklodser, der føjes sammen. ”Og så kan man skære stenene til og lave cirkler, buer og hvælvinger. Arbejdet kan være meget kreativt og slutresultatet blive utrolig smukt”, fortæller Jonas.