Henrik JørgensenHenrik Jørgensen er Snedkerfaglærer og desuden træner for to af de tre vindere fra Svendborg Erhvervsskole ved dette års DM i Skills i København, møbelsnedker Thomas Vilain Rørvang og bygningssnedker Peter Boye Larsen. Derudover skal Henrik Jørgensen også til VM, det såkaldte World Skills, der afholdes hvert andet år, i Brasilien som dommer, ud over selvfølgelig at følge Thomas og Peter. Henrik Jørgensen fortæller, at konkurrencerne er en rigtig god mulighed for at hæve elevernes niveau. ”Det er ikke for at sige at skoler, der ikke kører konkurrencer er dårlige, men det er med til at sætte fokus på, hvad man kan forberede sig til, og hvad man kan opnå på kort tid. Hvis man vil klare sig godt i skolen og gå efter de høje karakterer, så må man forberede sig – og på samme måde kommer man ingen steder til konkurrencer, hvis man ikke er forberedt, så på den måde er det en vigtig del,” siger han.

Livsrejse for erhvervsuddannede

Vejen til VM går gennem skolemesterskab, så regionsmesterskab og endelig Danmarksmesterskabet, hvor vinderne i de kategorier, som er en del af VM-programmet, så sikrer sig den eftertragtede plads. Henrik Jørgensen mener, at konkurrencen kan have mange gavnlige effekter for de erhvervsuddannede. ”Det er en slags livsrejse at gå igennem sådan et forløb. Det at man lige pludselig gør sit fag til sin meget store interesse og dyrker det på konkurrenceplan, gør, at de bliver presset til det yderste. Og når de kommer hjem fra VM, mener de jo, at de kan klare alt. Det giver dem noget pondus. Det kan vi også tydeligt se på de elever, der har været af sted de andre år,” siger Henrik Jørgensen, der selv tidligere har været med sammen med elever fra hans skole i 2001 i Seoul, 2009 i Calgary, i 2011 i London og i 2013 i Leipzig.

Trænede hårdt på erhvervsskolerne

Han fortæller desuden, at møbelsnedker Thomas Vilain Rørvang netop i efteråret fik sit svendebrev med højeste udmærkelse: en sølvmedalje, og at hans VM-kollega Peter Boye Larsen også sigter efter toppen, når han skal op til prøven til foråret. ”Hvis man kan gøre sig godt til et DM, hvorfor så ikke kunne afslutte sin uddannelse bedst muligt?” siger Henrik Jørgensen. ”Vi trænede meget hårdt op til DM, og Thomas og Peter nåede begge deres mål og vandt klart, og det giver dem virkelig noget. Nu venter der så endnu flere ugers hård træning mod VM.”