EUX er en ny uddannelse, som kombinerer det håndværksmæssige i erhvervsuddannelsen som ernæringsassistent med syv gymnasiale fag. Det gør det muligt for de studerende at læse videre, ligesom hvis de havde haft en gymnasial eksamen. Det fortæller uddannelseschef Mei-Li Huang Carstensen og forklarer nærmere om uddannelsens to dele. ”Uddannelsen til ernæringsassistent har fokus på kombinationen af råvareforståelse, tilberedelsesmetoder, målgrupper og sundhed og ernæring. Man arbejder både med måltidsdimensionen og sundhedsdimensionen. Det kan også være at lave mad til specifikke målgrupper, f.eks. patienter eller sportsudøvere, til nogen der gerne vil slanke sig, eller til nogen som gerne vil tage på. Og det kan være kostudvikling, såsom sundere brødtyper, nye retter med kartofler eller nye retter med de rodfrugter, vi ikke bruger,” siger hun og kommer dernæst ind på den gymnasiale del, og hvorfor den er sådan en brugbar dimension at have med, både for de studerende og for samfundet.

God grundpakke

”De syv gymnasiale er Matematik B, Fysik B, Kemi B, Dansk A, Engelsk B, Fødevareteknologi B og Samfundsfag C. Flere af de fag er vigtige at have med, hvis man agter at søge ind på en videregående uddannelse, enten umiddelbart efter, eller hvis man senere ønsker at specialisere sig inden for noget og så f.eks. læse til sygeplejerske eller ernæringsrådgiver. Det er en grundpakke, som giver et rigtig godt basis for at læse videre. Og hvis der er noget, der er vigtigt, når man beskæftiger sig med ernæring, er det, at man har håndværket med. Hvis maden ser dødssyg ud, er det jo næsten lige meget, hvor sund den er. Derfor er uddannelsen unik, ” forklarer hun. Mei-Li Huang Carstensen fortæller også, at de i særlig grad vil søge at dreje de syv gymnasiale fag ind på det gastronomiske, så de studerende kan kombinere det teoretiske og det praktiske.

Bæredygtighed

”En sauce bearnaise er ren kemi – selv om den skiller. Vi vil gerne gøre det så praktisk som muligt, og derfor vil vi fokusere på det gastronomiske i kemien, matematikken, i fysikken og så videre. Det betyder også, at de studerende har en stor fordel, hvis de vælger at læse videre. Hvis nu man skal arbejde med tang, kan en ernæringsassistent allerede tilberedningsmetoder i hovedet, og samtidig kan han så bruge den analytiske del omkring hvilke stoffer, tang indeholder, og hvad vil vi gerne have ud af det,” siger hun og nævner så det måske vigtigste punkt for, at det er vigtigt at kombinere det teoretiske og det praktiske. ”Vi har alle sammen brug for, at der kommer mere fokus på produktudvikling af fødevarer med endnu større fokus på sundhed. Derudover bliver vi nødt til at forholde os til bæredygtighed, for vi står i en situation, hvor kloden snart vil mangle råvarer. Og så vi har brug for nogen, der både har håndværket og kan tænke det videre.”