PROFIL:

Dorthe Carlsen, 23 år, studerer på Roskilde Universitet. Hun har taget en STX-eksamen og HGS-eksamen, og stod i lære i Magasin i to år, hvor hun vandt tredjepladsen i Dansk Erhvervs fagprøvepris i 2014.

Nu kan unge med 9. klasse i bagagen vælge den spritnye uddannelse EUX-Business, der både giver et eksamensbevis med fag på gymnasieniveau og erhvervsrettede kompetencer. Det åbner flere døre for de mange, der i teenageårene stadig tvivler på, hvilken retning de ønsker at tage, konstaterer 23-årige Dorthe Carlsen. ”Det er en fantastisk mulighed for mange unge, der endnu ikke ved hvilken type arbejdsplads de vil gå efter senere i livet. Efter to år har de jo fag, der svarer til en studenterbevis, så de kan i princippet tage direkte på universitetet. Men samtidig har de også nogle handelsorienterede kompetencer, så de kan komme ud i et toårigt praktikforløb, der er tilknyttet uddannelsen. På den måde får de flere muligheder og mere tid til at vælge retning for deres fremtidige arbejdsliv,” siger Dorthe Carlsen, der i dag studerer på Roskilde Universitet (RUC).

EUX Business tager kortere tid

Dorthe var selv i tvivl, hvad hun skulle vælge som 14-årig. Men da hun var 15 år, startede hun på den almindelige studentereksamen og efterfulgt af en handelsskoleeksamen, der sluttede med en toårig praktik i Magasin. På det tidspunkt eksisterede EUX Business ikke som tilbud, og det ærgrer Dorthe sig over i dag. ”Jeg ville ønske, at jeg selv havde haft muligheden for at tage EUX Business, så jeg kunne få alle de kompetencer, jeg har i dag, uden at skulle gennem to forskellige uddannelsesforløb. Derudover tager EUX Business jo også kun fire år med praktikforløb,” siger Dorthe Carlsen, som selv skulle bruge fem år på at få samme kompetencer.

Kendskab til arbejdsmarkedet er en stor fordel

Kendskabet og erfaringen med arbejdsmarkedet har givet Dorthe en masse gå-på-mod og positivitet. ”Det er mit indtryk, at man bliver en meget positiv person af at være i detailbranchen. Der skal meget til, før noget går mig på. Og så giver praktikken jo en indsigt i, hvordan arbejdsmarkedet rent faktisk er,” siger Dorthe Carlsen. Derudover får man også øvet sig i at snakke med mange forskellige mennesker, og det giver en særlig fordel, mener Dorthe Carlsen. ”Jeg har skullet arbejde sammen og snakke med mange forskellige typer mennesker, og det har lært mig at konflikthåndtere, tage initiativ og være ansvarsfuld overfor mine kollegaer. Det er blandt andet noget, jeg kan bruge, når vi arbejder i grupper på RUC. Men det er jo også noget man især kan bruge i fremtiden, når man skal ud på arbejdsmarkedet igen,” siger Dorthe Carlsen.