Der er fuld gang i byggebranchen over hele landet. Klimaet forandres til stadighed og giver problemer med monsterregn. De eksisterende kloaksystemer har mange steder alt for mange år på bagen og kalder på renovering eller fornyelse. Alle betingelser for en gylden fremtid med stor jobsikkerhed er til stede. Der mangler bare nogle unge mennesker at stoppe i kloakken.

Uddannelse til anlægsstruktør er første skridt

"For få år siden blev der udlært lige godt og vel 300 kloakmestre. I fjor kun det halve antal. Det er en udvikling, som vi skal have vendt. Som kloakmester kan man sikre sig en fremtid som selvstændig mester, hvis man har bestået 9. eller 10. klasses eksamen med minimum 02 i dansk og matematik. Man kan også gå direkte i lære i en virksomhed," fortæller Danske Kloakmestres næstformand, Thomas Rasmussen. Når eksamensbeviset som anlægsstruktør er på plads, er fundamentet for at blive kloakmester det nemlig også. En anlægsstruktør er automatisk også uddannet rørlægger, og for at fuldende til kloakmester mangler kun den teoretiske kloakmesterprøve. Efterfølgende kan man søge om autorisation hos Sikkerhedsstyrelsen. Jobbet som anlægsstruktør kan selvfølgelig være hårdt arbejde, men du får også lov til at arbejde med entreprenørmaskiner og en hverdag med masser frisk luft og godt teamwork. Desuden er det en gammel opfattelse, at det er ulækkert at være kloakmester. Det hører faktisk til sjældenhederne, at det lugter mere af lort end af lagkage, siger Thomas Rasmussen.

SU og elevløn under udddannelse

Uddannelsen til anlægsstruktør tager normalt tre år og cirka otte måneder, alt afhængig af uddannelsesmæssig baggrund. Elever, der kommer helt grønne direkte fra folkeskolen, skal lægge et halvt års tid til, fordi de skal omkring grundforløbet på en erhvervsskole først. Det er her, man vælger, om det i virkeligheden er struktør, man vil være, eller om der i stedet er en anden håndværkeruddannelse, der trækker mere.

Det hører faktisk til sjældenhederne, at det lugter mere af lort end af lagkage, siger Thomas Rasmussen.

Lærlingene klarer økonomien undervejs via SU og elevløn. Svendebrevet som anlægsstruktør giver adgang til kloakmesteruddannelsen. Det er også muligt at gå i lære som anlægsstruktør som voksenlærling. Hvis man er over 25 år, kan man gå i voksenlære og få løn efter gældende overenskomst under uddannelsen. Der gælder samme regler som for andre fag. Blandt andet også, at relevante faglige kompetencer fra andre jobs kan bruges til måske at gennemgå uddannelsesforløbet på kortere tid.