Det er altid svært at vide, hvad man vil lave resten af sit liv, når man går i 9. eller 10. klasse. Men nu giver en ny reform af erhvervsuddannelserne de mange unge, der starter på en erhvervsskole, et fælles grundforløb og ekstra betænkningstid, inden de skal vælge, hvad de vil uddanne sig til. ”Det nye grundforløb giver eleverne en introduktion til skolen og en større fornemmelse for, hvad de har lyst til at uddanne sig til, inden de skal vælge. Det er jo en kæmpe fordel for de mange unge, som er i tvivl,” siger uddannelsesvejleder Karsten Tanghøj. Tidligere skulle man have en elevplads godkendt på forhånd, hvis man ønskede at starte på bestemte erhvervsuddannelser, f.eks. frisør. Men med den nye reform kan de unge vente med at skaffe sig elevpladsen til de er i gang på det første grundforløb. ”På den måde kan eleverne vente med at søge elevplads til de allerede er startet på skolen og ved lidt mere om, hvad de gerne vil. Det giver jo en større ballast, når den unge elev skal ud og søge en plads,” siger Karsten Tanghøj.

Mere socialliv på ungdomsuddannelser

Samtidig har den nye reform også sikret mere sjov og social liv på erhvervsuddannelserne. Det er noget, der har enorm betydning for mange unge, konstaterer Karsten Tanghøj. ”Tidligere valgte flere unge gymnasiet, fordi det har været forbundet med et større socialliv. Men den nye reform fokuserer på, at sociallivet kommer i højsædet på erhvervsskolerne. Samtidig skal de unge også ud og bevæge sig eller motionere 45 minutter hver dag. Det er jo med til at skabe liv på skolerne,” siger Karsten Tanghøj. Det ekstra sociale liv betyder også, at de nystartede elever på første grundforløb kan få mulighed for at snakke med ældre elever på skolen og drage nytte af deres erfaring, når de skal vælge fagretning.

Prestigen er ved erhvervsuddannelserne øget

Den nye reform af erhvervsuddannelserne kræver dog også, at eleven har bestået dansk og matematik med mindst et 2-tal i karakter fra enten 9. eller 10. klasse. ”Der er mere prestige i erhvervsuddannelserne, nu hvor niveauet er hævet. Samtidig giver flere uddannelser på erhvervsskolerne nu også mulighed for videreuddannelse. Det har forbedret synet på erhvervsuddannelserne,” siger Karsten Tanghøj. Flere vælger for eksempel den nye EUX Business uddannelse, der giver mulighed for, at man kan fortsætte på en videregående uddannelse allerede efter to års skolegang. Men også den gamle HG-uddannelse giver nu flere muligheder. ”Jeg kan se, at der er flere elever, der vælger HG-uddannelsen, nu hvor de i højere grad kan bygge videre på den og blandt andet komme ind på akademiuddannelserne, hvis de ønsker det. Ligesom en elektriker med EUX kan fortsætte på DTU. Det holder jo flere døre åbne, og det betyder meget hos eleverne,” siger Karsten Tanghøj.