Rundt omkring i landet sidder der mange unge, håbefulde fodboldspillere, og drømmer sig fra skolebænken til Parkens græstæppe til bare en enkelt optræden i den rød-hvide nationaldragt. For 27-årige Lasse Vibe er den drengedrøm allerede gået i opfyldelse. Han har både spillet og scoret på det danske fodboldlandshold, og har ligeledes opnået enorm succes i sin svenske klub IFK Göteborg. Men selvom fodbolden over de sidste år er blevet en profitabel levevej for den danske kantspiller, så har han ikke haft travlt med at lægge skolebøgerne fra sig. Tværtimod. Samtidig med at Lasse Vibe udlever drengedrømmen som professionel fodboldspiller, har han nemlig også holdt fast i drømmen om at tage en uddannelse. ”Jeg har altid været glad for fodbold, men i lang tid var det faktisk min mening at stoppe, så snart jeg var uddannet, og kunne komme i et ”rigtigt” arbejde. Uddannelse har været en prioritet”, fortæller han.

Fokus på studiet

Lasse Vibe startede med at læse erhvervsøkonomi i 2007. Dengang spillede han for AGFs andethold, og havde masser af tid til at fordybe sig i bøgerne. ”Jeg har altid haft brug for at have noget at rive i. Ind imellem træningspas og kampe var der ikke meget at give sig til, så det lykkedes mig at få en ordning i stand med Handelshøjskolen i Aarhus, så jeg både kunne passe min fodbold og mit studium”, fortæller han. På trods af et klubskifte lykkedes det Lasse Vibe at færdiggøre sin bachelor på normeret tid, og selvom både familielivet og fodboldkarrieren siden har taget fart, så har han sideløbende læst sig igennem størstedelen af en kandidat i Finansiering og Regnskab. ”Der er kommet to små børn ind i billedet, og fodbolden fylder selvsagt mere og mere, fordi det går så godt i klubben. Jeg har dog tænkt mig at færdiggøre mit speciale inden for det næste års tid. Der er jo mulighed for at arbejde på det et par timer efter træning, i spillerbussen på vej til og fra weekendens kampe, eller når ungerne er puttet”, fortæller han.

Et liv efter sporten

For Lasse Vibe har uddannelsen ikke bare betydet, at der var noget at give sig i kast med mellem træningspassene og ligakampene. Den gør nemlig, at han modsat mange af sine fodboldspillende kollegaer, kan give sig i kast med en helt ny profession, den dag støvlerne bliver lagt på hylden. ”Rigtig mange spillere kommer aldrig ud af fodboldverdenen, men ender i stedet som trænere, kommentatorer eller talentspejdere. Jeg er glad for, jeg har muligheden for at dykke ned i noget helt andet, når jeg indstiller min karriere som 35 eller 40-årig”, fortæller Lasse Vibe. Han understreger også, at fodbolden både har givet ham kompetencer og kontakter, der vil gavne ham senere i arbejdslivet. ”Som professionel sportsudøver bliver der stillet krav om, at man kan arbejde vel under pres, kan tage hurtige beslutninger og er målrettet. Det er egenskaber, som alle arbejdsgivere leder efter. Desuden har jeg fået et stort netværk på grund af fodbolden, som jeg med garanti kan drage fordel af, når jeg en dag skal ud på arbejdsmarkedet”.