Mere information

Mathias Smedegaard Ulmer deltager i en film om det at være maskinmester. Filmen er lavet er lavet af Uddannelses- og Forskningsministeriet. Se den på www.ufm.dk/uddannelse.

Vil man være så godt som sikker på at få et job som nyuddannet, skal man uddanne sig til maskinmester. Ifølge tal fra Maskinmestrenes Forening er ledigheden på kun cirka 2 procent, og efterspørgslen efter maskinmestre stiger kun. I fremtiden vil man  skulle uddanne dobbelt så mange maskinmestre som i dag for at kunne opfylde arbejdsmarkedets behov. Det rapporterer mediet Maritime Danmark. Maskinmesteruddannelsen er en bred teknisk uddannelse, der giver adgang til at arbejde på land eller til søs. En af dem, der har valgt søvejen, er 29-årige Mathias Smedegaard Ulmer. Han blev færdiguddannet for nylig og har fået job hos Maersk, som han også var i praktik hos under uddannelsen. ”Jeg fandt ud af, at det var sjovt at arbejde til søs, da jeg aftjente min værnepligt i søværnet. Derfor opsøgte jeg Maersk og fik en uddannelseskontrakt med dem, som sikrede mig en praktikplads, og så kunne jeg begynde på uddannelsen til maskinmester på SIMAC i Svendborg,” fortæller han.

10 ugers arbejde, 10 ugers fri

Noget af det, der tiltrækker Mathias Smedegaard Ulmer mest ved jobbet, er, at han kommer ud og ser verden. ”Jeg har ikke rejst særlig meget i min opvækst, men allerede nu er jeg en af de mest berejste blandt mine venner. Som maritim maskinmester får man mulighed for at komme i land rundt omkring og suge kulturen til sig,” siger han. For Mathias Smedegaard Ulmer varer en typisk dag på skibet fra 8-17 og indebærer alt fra laboratorieprøver af kedelvand til vedligehold af generatorer. Der arbejdes seks dage om ugen, og man er i princippet til rådighed døgnet rundt, men der er også strenge hviletidsregler, som skal overholdes. Typisk sejler man i 10-11 uger for så at have fri i en tilsvarende periode, så det er også en livsstil at sejle. Mathias Smedegaard Ulmer skal på sin første opgave som uddannet maskinmester til april.

En bred vifte af jobmuligheder

Det kan være en udfordring at få planlægningen til at gå op, når man er væk hjemmefra i længere periode, men Mathias Smedegaard Ulmer kan godt lide den måde at arbejde på. ”Det er klart, at man går glip af nogle ting derhjemme, når man er afsted, men samtidig har man en masse andre muligheder, når man er hjemme og har fri. For eksempel kommer jeg hjem til sommer, og så kan jeg tage til Rusland og se VM og tage på alle de festivaller, jeg har lyst til. Det har jeg både tid og råd til,” siger han og opfodrer unge til at søge ind på maskinmesteruddannelsen, hvis de interesserer sig for teknik og ledelse, og hvis de kan lide en uddannelse, som veksler mellem teori og praksis. ”Man skal vælge at blive maskinmester, fordi det er en utrolig bred uddannelse, der giver adgang til en kæmpe vifte af jobs som nyuddannet. Hvis jeg skal beskrive det med en analogi, så svarer det til at være færdig med gymnasiet og have en masse uddannelsesmuligheder – blot med jobs. Der er virkelig meget at vælge imellem,” siger Mathias Smedegaard Ulmer.