PROFIL

  • Navn: Mathilde Kærgaard Skaaning
  • Uddannelse: Socialantropologi
  • Alder: 20 år
  • Studieby: Lund (Sverige)
  • Boligtype: Lejlighed

Mit navn er Mathilde, oprindeligt kommer jeg fra Møn, men i dag bor jeg i København sammen med en veninde. Lige for tiden består mit liv mest af studie, hvilket vil sige læsning og pendling, veninder, kæreste og arbejde.

 

1.    Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du valgte uddannelse?

Inden jeg valgte uddannelse, tænkte jeg meget over, hvad jeg interesserede mig for, og hvad jeg kunne have lyst til at arbejde med i fremtiden. Jeg tænkte også meget over, hvad selve uddannelsen ville indebære, da jeg var meget i tvivl om jeg skulle vælge sociologi eller antropologi.

- Hvordan kom du frem til det konkrete valg af uddannelse?

Jeg kom frem til mit uddannelsesvalg ved, for det første, at tage ud at rejse, hvor min interesse for andre kulturer og samfund blev forstærket. Men grunden til at det blev socialantropologi i Lund var primært fordi jeg kun fik en standbyplads på KU, så Lund var min backup-plan.

2.    Hvordan stemmer dine forventninger til studiet overens med virkeligheden?

Jeg havde egentlig ikke nogle forventninger som sådan, da jeg startede på Lund. Jeg havde kun undersøgt meget lidt om universitet, men jeg syntes, at det lød meget fedt. Mine forventninger var måske egentlig, at det ville være det samme som antropologi på KU. Men det er faktisk meget anderledes, har jeg fundet ud af. Jeg havde nok også forventet, at det ville blive meget besværligt at studere i Sverige, men det er det slet ikke, så mine forventninger har faktisk ikke rigtig stemt overens med virkeligheden.

3.    Hvad kan du bedst lide ved dit studie?

Det som jeg allerbedst kan lide ved mit studie, er at det er meget selvstudie. Jeg går kun i skole tre gange om ugen, men til gengæld har jeg læsning der svarer til et fuldtidsstudie. Jeg kan også rigtig godt lide, at jeg har en eksamen én gang om måneden, så jeg ikke sidder med mange eksamener to gange om året. Jeg går også på noget der hedder fritstående kurser, hvilket betyder, at jeg skal kombinere socialantropologi med ét eller flere fag, så uddannelsen er mere specialiseret end herhjemme.

4.    Hvilke råd vil du give til kommende studerende om studievalg?

Tænk ud af boksen, og kig på alternative uddannelser. Lad dig ikke skræmme af, at uddannelsen f.eks. ligger i et andet land eller i en anden by, hvor alle dine venner ikke er – for dem skal du nok få masser af alligevel! Jeg vil også klart anbefale at tage ud at rejse, da det er en stor hjælp, hvis man er i tvivl om sit uddannelsesvalg. Det er også en klar fordel at tage til Åbent Hus-arrangementer, da det giver én en bedre idé om, hvad de forskellige uddannelser går ud på, eller kigge på hjemmesider. F.eks. så har Lund en hel hjemmeside til danskere.

5.    Hvilke ikke-faglige studiearrangementer deltager du i?

Lunds Universitets uddannelser er ikke bygget op på samme måde som KU’s, så i Lund har man noget der hedder nationer, som svarer lidt til forskellige ”huse” ligesom på college i USA. Man kan melde sig ind i en nation, og så deltage i forskellige arrangementer og arbejde frivilligt. Jeg er selv meldt ind i Lunds Nation.

- Hvorfor er de vigtige/ikke vigtige?

De giver en rigtig god mulighed for at møde andre studerende, og få et fællesskab ud over skolen. For mit vedkommende, så jeg har mere selv skabt en vennekreds via studiet end studiearrangementer har, så for mig, har de ikke været så vigtige.

6.    Giv dit bedste tip til studieteknik.

Strukturér din hverdag, så du får et bedre overblik, hvor meget fritid og skole du har. Ellers kan det hele føles meget uoverskueligt – især, hvis der er meget selvstudie. Derudover, så er det en god idé at finde ud af, hvilke tidpunkter du arbejder bedst på, så du kan få mest ud af læsningen. Jeg synes også selv, at det er en god idé at sætte nogle mål for, hvor meget man skal læse fra den ene dag til den anden.