PROFIL:

  • Navn: Ida Marie Havsager
  • Uddannelse: Visuel Kultur
  • Alder: 25
  • Studieby: København
  • Boligtype: lejlighed

1.    Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du valgte uddannelse?

Jeg tænkte først og fremmmest, at jeg skulle vælge en uddannelse, der skulle være anderledes end min bachelor, som var Film- og Medievidenskab på KUA. Jeg var egentlig glad for de forskellige fag men kunne mærke, at mine interesser bevægede sig i andre retninger end mine medstuderendes. Jeg havde derfor taget et tilvalg i noget helt andet, nemlig Museologi, hvilket førte til en praktikplads og senere et studiejob, jeg kom til at være meget glad for. Jeg tog et sabbatår og valgte derefter at gå fire måneder på kunsthøjskole, hvilket alt sammen var med til, at jeg derefter følte, jeg kunne træffe et kvalificeret valg af kandidatuddannelse.

- Hvordan kom du frem til det konkrete valg af uddannelse?

Jeg endte med at stå med et valg mellem tre kandidater: Moderne Kultur og Kulturformidling (KU), Digital Design og Kommunikation og Visuel Kultur. Jeg var så heldig at blive tilbudt en plads på alle tre uddannelser, og der stod det pludselig klart, at jeg skulle vælge Visuel Kultur. Jeg kendte nogle stykker, der havde været glade for samme uddannelse, at der var plads til både teori og praksis, og samtidig var det rart for mig, at visuel kultur er et meget bredt felt, hvor alt det jeg tidligere havde beskæftiget mig med (film, fotografi, digitale medier, kunst og udstillinger) kunne blive behandlet. Jeg traf altså en beslutning, uden at jeg satte mig fuldstændig fast.  

2.    Hvordan stemmer dine forventninger til studiet overens med virkeligheden?

Jeg blev positivt overrasket i forhold til mine nye medstuderendes engagement, man kan tydeligt mærke forskel på en bachelor og en kandidatuddannelse, fagenes sværhedsgrad er måske også blevet skruet op en tand, men det, der har ændret sig mest, er hvor interesserede, de studerende er i at klare sig godt og være aktive studerende, hvilket er en fed motivation! Heldigvis har jeg samtidig ikke følt, at jeg er faldet bagud, da alle på Visuel Kultur kommer fra andre fag og studieretninger. Kandidaten er udsprunget af Kunsthistorie, men det er endnu ikke noget, der gør det til en fordel at have læst Kunsthistorie på sin bachelor, tværtimod tror jeg, at det, på sin vis, er fordelagtigt at have en mere åben tilgang til visuel kultur, så man ikke tænker, at det nødvendigvis er noget, der skal forbindes med et kunstværk, en film eller noget andet konkret. Man kan vælge at beskæftige sig med bl.a. ansigtsudtryk, arkitektur, reklamer, politik eller filosofi og meget andet.

3.    Hvad kan du bedst lide ved dit studie?

Jeg tror, det netop er denne ovennævnte frihed, jeg både synes bedst og mindst om ved mit studie. Det kan være befriende, men også begrænsende og skræmmende, at have så mange muligheder, som vi har. Man føler jo ikke bare, at man skal træffe endnu et valg, når man skriver opgaver eller vælger tilvalgsfag. Ligesom med alle andre valg i forbindelse med studiet føler man jo, at man skal træffe det helt rigtige valg, man har ikke bare lyst til at skrive endnu en opgave, der ligner alle andres. På den anden side er det jo fedt at kunne vælge så frit.

4.    Hvilke råd vil du give til kommende studerende om studievalg?

At man skal tage sig så meget tid, man nu har brug for, før man starter sin videregående uddannelse, ikke fordi jeg ikke synes, det er godt at komme hurtigt igennem sin uddannelse, det kan der sikkert være fordele ved, men fordi det kræver en vis modenhed at studere, en modenhed jeg bestemt ikke havde på min bachelor, og som jeg nok først ser starten på nu. Praktik og erhvervserfaring er heller aldrig spildt tid, ikke kun fordi det er rart med lidt ekstra på kistebunden, når man skal igang med at få tilværelsen til at løbe rundt på SU, men også fordi det er her, man har en chance for at lære sig selv at kende  og finde ud af hvordan, man fungerer sammen med andre mennesker, hvad man godt kan lide at arbejde med, hvilken rolle man passer bedst ind i osv. Det har for mig været en kæmpe hjælp til at vælge uddannelse.

5.    Hvilke ikke-faglige studiearrangementer deltager du i?

Egentlig deltager jeg ikke i så mange studiearrangementer, desværre. Jeg tror, det hænger sammen med at læse på kandidaten i forhold til bacheloren, på min bachelor deltog jeg både i faglige- og ikke-faglige arrangementer såsom årsfester, rusture, awardshows, filmvisninger og foredrag, men efterhånden fylder mange andre ting, og mange andre netværk skal plejes.

- Hvorfor er de vigtige/ikke vigtige?

Jeg synes dog stadig, at al studieaktivitet og diverse arrangementer er vigtigt. Det har været meget vigtigt for mig at blive tildelt en læsegruppe, som del af introforløbet på kandidaten. Uden læsegruppen ville eksamensperioden være en meget ensom affære. Fredagsbaren betyder også meget for rigtig mange, bare det at kunne se frem til at kunne snakke om andet end studiet og lektier, med dem man ellers forbinder med netop det, er rart og befriende.

6.    Giv dit bedste tip til studieteknik.

Det må nok være en god læsegruppe. Planlægning m.m. har aldrig været min stærke side, men det er en af de ting, jeg har lært af mine medstuderende, at det faktisk virker. Derudover har jeg også fundet ud af, at det hjælper for mig at se på mit studie som et egentlig job, hvilket kan være utrolig svært, fordi der ikke er andre end dig selv, der holder styr på, hvad du laver, men det at have en 8-timers arbejdsdag, hvor man sidder på en læsesal og måske har en frokostaftale i kantinen, kan være en virkelig god motivation.