PROFIL

  • Navn: Kristoffer Lyduch
  • Uddannelse: Journaliststuderende på DMJX
  • Alder: 23
  • Studieby: Aarhus
  • Boligtype: Andelsbolig

1.    Hvilke overvejelser gjorde du dig, inden du valgte uddannelse?

Jeg var allermest bange for, at jeg ville komme til at låse mig selv fast i noget, jeg ville opdage ikke var så spændende. Jeg ved, at hvis jeg ikke er interesseret, i det som jeg laver, i en længere periode, så er jeg typen der mister koncentrationen. Derfor ville jeg egentlig helst sikre mig, at jeg fandt noget der interesserede mig, for at få det meste ud af den uddannelse, jeg nu ville vælge.

-  Hvordan kom du frem til det konkrete valg af uddannelse?

Jeg tænkte først og fremmest på, hvad jeg synes var spændende. Der fandt jeg ud af, at mit interessefelt er ret bredt. I min folkeskole foretrak jeg altid de naturvidenskabelige fag, og derfor var det en overraskelse, da min dansklærer åbnede mine øjne for, hvad man egentlig kan med sprog. Så det var egentlig oplagt for mig at kombinere mine brede interesser med formidling, og derfor endte jeg med journalistik.

2.    Hvordan stemmer dine forventninger til studiet overens med virkeligheden?

Inden jeg startede, havde jeg hørt fra flere sider, at DMJX’ journalistuddannelse var praktisk, at man lærte faget som et håndværk, men jeg havde ikke selv undersøgt sagen nøjere. Heldigvis er det, som jeg forventede: Vi lærer en masse praktiske værktøjer til hele processen, lige fra idéudvikling til produktion af det journalistiske produkt. Man kan vel sige, at man lærer at blive journalist fra bunden af, og det var egentlig også, hvad jeg forventede.

3.    Hvad kan du bedst lide ved dit studie?

Det må være den praktiske del af arbejdet. Det er rigtig fedt at få lov at producere noget som involverer mennesker udenfor studiet. At skulle opsøge og besøge en kilde, hvor man tager journalistbrillerne på, og så interviewer dem om det man nu har aftalt. Desuden glæder jeg mig meget til praktikforløbet, som er ude på et rigtigt medie.

4.    Hvilke råd vil du give til kommende studerende om studievalg?

Hold godt fast i det du gerne vil. På min uddannelse er der adgang ved optagelsesprøve en gang årligt, og selvom jeg ikke kom ind første år, så forberedte jeg mig bare endnu mere til næste års prøve i stedet for at vælge noget helt andet. Det er jeg rigtig glad for nu.

5.    Hvilke ikke-faglige studiearrangementer deltager i?

Folk på semestret er gode til at arrangere fester, og så er der også fredagsbaren. En sjov klassiker på alle studier. Derudover har min skole masser af frivillige tilbud, hvis man vil være dygtigere. Det er blandt andet muligt at lave radio, tv og at skrive for skolens magasin eller avis. Jeg har så valgt at lave et ugentligt radioprogram med 3 af mine medstuderende. Vi bestemmer selv indhold og form, og det er fedt, fordi man laver noget med sine medstuderende, som man kan bruge, men som ikke er det almindelige skolearbejde.

6.    Giv dit bedste tip til studieteknik.

Struktur er en klar fordel. Hold orden i tingene og vær så vidt muligt på forkant med dine opgaver. Det giver god samvittighed bagefter.