Home » IT og læring » Ordblind Bubber: “Jeg lærte at læse som 35-årig”
Ordblindhed

Ordblind Bubber: “Jeg lærte at læse som 35-årig”

Bubber sidder på en trappesten
Bubber sidder på en trappesten
Foto: Nikolai Linares / Ritzau Scanpix

Bubber er ordblind, og først i midten af 30’erne forstod han formålet med at lære at læse. Og endelig knækkede han koden.

Udfordringer med ordblindhed i folkeskolen

“Jeg var ikke dydsmønsteret, der satte sig på forreste række i klassen. Når jeg blev sat til at læse, drev jeg væk i dagdrømme. Jeg har hele mit liv gjort alt, hvad jeg kunne, for at komme uden om at læse.” Bubber er ordblind. Det har givet ham store udfordringer igennem livet, men hans selvtillid og positive sind har betydet, at han alligevel har skabt sig en flyvende karriere og i dag er en af landets mest elskede og nyskabende tv-personligheder.

I mange år troede jeg, at jeg manglede noget, fordi jeg ikke kunne læse. Men sådan er det jo ikke.

Bubber

Ikke doven – bare ordblind

Skoletiden var en udfordring for den umodne og umotiverede Bubber. Lærerne og forældrene var frustrerede over den tilsyneladende dovne dreng, der altid lavede ballade. Udover dagdrømmerierne havde han flere strategier til at komme uden om de krav, der blev stillet i skolen. “Jeg fandt blandt andet ud af, at hvis jeg brugte et kvarter af en undervisningstime på at klovne rundt, kunne jeg gøre timen kortere – og så var der mindre tid til at slås med bøgerne,” fortæller Bubber.

Byg videre på sejrene

I 4. klasse fandt man ud af, at han er ordblind. Og siden har han arbejdet meget med sin selvopfattelse. “I mange år troede jeg, at jeg manglede noget, fordi jeg ikke kunne læse. Men sådan er det jo ikke. Man må bare stille nogle andre krav til sig selv og så bruge de styrker, man har. Hvis man som ordblind prøver at læse Dostojevski, så kan man jo kun fejle. Men hvis man i stedet sætter sig som mål at kunne læse en Pixibog, kan man i stedet få en stor sejr, som man kan bygge videre på,” siger han.

Bubbers Badekar

Hans charme, selvtillid og kreative sind gjorde ham hurtigt populær i tv-branchen. I sidste halvdel af 1980’erne kunne Bubber bruge sine mange talenter på at improvisere sig igennem bl.a. det populære børneprogram “Bubbers badekar”. Når kolleger foreslog f.eks. cue cards til at huske manuskriptet, eller telepromptere der viste ham den tekst, han skulle læse højt, afviste han det med, at han sagtens kunne lave tv uden. Og det kunne han.

Svært at holde ordblindhed skjult

Efterhånden, som han fik mere og mere ansvar på TV2, blev det dog sværere for ham at holde sin ordblindhed skjult for kollegerne og ledelsen på . “Jeg skulle hele tiden lade som om, jeg vidste, hvad de andre talte om, fordi jeg ikke havde læst de referater eller forslag, de diskuterede. Jeg måtte bluffe en hel del, og det tog meget af mit batteri at komme uden om de problemer, det medførte,” fortæller Bubber. Da han i slutningen af 1990’erne blev tilbudt rollen som redaktør for hele TV2’s børneflade, måtte han tage en snak med sin chef. “Jeg blev jo nødt til at fortælle, at jeg er ordblind. Jeg kunne ikke skrive et brev eller læse et referat. Jeg måtte have hjælp til det, så vi måtte ansætte en sekretær, der kunne stå for den del.”

Jeg gav ikke op. Jeg kæmpede mig igennem det hver dag i mange år, og det var med til at gøre mig stærk.

Bubber lærte at læse

Et par år senere – da han var i midten af 30’erne – besluttede han dog, at han måtte lære at læse. “Jeg fik sat mig ned og arbejdede med det, så jeg endelig kunne bryde koden. For det at læse er jo at bryde koden til at genkende ordene som små billeder og ikke læse hvert bogstav. Og hvis jeg var blevet hjulpet til at kæmpe mere for det i skolen, havde jeg nok lært det allerede dengang. Men jeg fik bare lov at sejle, og man havde slet ikke de pædagogiske redskaber, man har i dag. ”Han ved, at han aldrig bliver hurtiglæser. Men det behøver han heller ikke. 

Mange hjælpemidler til ordblinde

Bubber undrer sig over, at mange synes, det er snyd, når ordblinde f.eks. lytter til en bog i stedet for at læse den. ”Når du skal spille fodbold, tager du knop-sko på for at stå bedre fast på græsset. Det er også et hjælpemiddel, men det er der ingen, der griner ad. Brug dog de muligheder der er,” siger han.

Kæmp for at lære at læse

Troen på sig selv er ifølge Bubber afgørende. Og evnen til at blive ved med at kæmpe, selvom det er svært.“Jeg gav ikke op. Jeg kæmpede mig igennem det hver dag i mange år, og det var med til at gøre mig stærk. Enhver kan jo ræse ned ad en bakke i medvind, men at cykle op ad bakken i modvind, det giver styrke.” Og han ville ikke bytte med nogen. “Den person, jeg er, skyldes min ordblindhed. Det har været rigtig skidt på nogle punkter, og i perioder har det været rigtig hårdt. Men det, jeg har opnået, ville ikke have været muligt, hvis jeg havde ladet min ordblindhed stoppe mig.”

Next article