Home » IT og læring » For mange skolelærere mangler digitalt skabende kompetencer
Digital undervisning

For mange skolelærere mangler digitalt skabende kompetencer

Dreng leger med iPad på skolebiblioteket
Dreng leger med iPad på skolebiblioteket
Foto: Getty Images

Danske skoleelevers IT-præstationer matcher ikke vores investeringer. Én af årsagerne skyldes, at skolelærere mangler kompetencer til at inddrage den brede vifte af digitale læresmidler i undervisningen, siger formand for Danmarks IT og -medievejlederforening.

For lavt udbytte af mange timer på internettet

Danske skoleelever er blandt dem i verden, der har allerbedst adgang til internet og computere, men eksempelvis i PISA-undersøgelsen ligger danske elever under gennemsnit i OECD-landene. Det er jo ret paradoksalt, og det viser bare, at vi skal blive bedre til at inddrage IT og digitale læremidler i undervisningen, hvor de gør en forskel, siger John Klesner, pædagogisk IT-konsulent og formand for Danmarks it og -medievejlederforening. ”Selvom skolerne i Danmark har flere ressourcer i form af computere og internet, og eleverne tilbringer mange timer på internettet, så kommer eleverne ikke ud med et tilsvarende udbytte,” siger John Klesner.

Elever narres af reklamelinks

Eleverne mangler f.eks. at kunne aflæse og afkode digital information på hjemmesiderne. Eksempelvis når eleverne søger på Google, vil der være mange informationer på første side, som ikke nødvendigvis tager dem til den information de leder efter. Det kan f.eks. være reklamefinansieret links. ”Eleverne har svært at ved at finde det rette link og vælger mere eller mindre tilfældigt. Børnene tager typisk det første tilbud. Det bærer nogle vaner fra den analoge verden. Så eleverne mangler at lære kritisk tilgang til at bruger internettet og få overblikket over et skærmbillede, hvor der er nogle valgmuligheder,” siger John Klesner, der selv har arbejdet som skolelærer i 29 år.

Digitale læremidler skal åbne for kreativitet

Eleverne mangler at lære at skabe digitale artefakter, f.eks. gennem programmering, grafisk design eller modelopbygning, der kan 3D-printes osv. ”Eleverne skal lære at udtrykke sig kreativt i dansk, matematik billedkunst, musik mv. Og på den måde lære at anvende deres viden og kompetencer, som de får brug for, for at begå sig. Det er jo sjældent, vi ser et billede kommer til verden, uden der har været en digital hånd ind over,” siger John Klesner.

Lærerne skal kunne løfte opgaven

Der har været en markant indsats for at øge adgangen til digitale læremidler og internet i danske skoler, og den del af udfordringen er efterhånden løst i vid omfang. Nu mangler vi simpelthen, at lærerne bliver klædt rigtigt på til at kunne bruge programmerne og redskaberne i en undervisning præget af problemløsning og kreativitet. ”Inden man bare sender lærerne på efteruddannelse, skal man tænke sig kritisk om, for der findes meget ’gammel vin på nye flasker’, når det kommer til efteruddannelse” siger John Klesner og fortsætter: ”Man skal gå efter efteruddannelse, der giver projektlignende kompetenceløft, hvor man skal lære at udvikle ændrede læringsscenarier, i stedet for at sidde på en skolebænk og lytte.”

Lærerne har motivationen

Problemet ligger ikke i motivationen hos lærere og skoleledere. ”Der er ingen tvivl om, at lærerne og skolelederne rigtig gerne vil. Der skal ske et paradigmeskift i forhold til at bruge IT, så man ikke går til det på samme måde, vi har brugt blyanten. Vi skal opfordre eleverne til at lege og eksperimentere mere og opstille problemer og projekter, der skal løftes, som en del af undervisningen,” siger John Klesner.

Next article