Ny teknologier er for alvor rykket ind i klasseværelserne i Aalborg, hvor elevernes kreativitet og unikke styrker bliver udviklet gennem bl.a. iPads og droner.
iPads, trappeundervisning og droner
Oplevelser og fordybelse er den mest effektive måde at lære på. Den gamle skole bør udfordres, og det gør de i den grad på Vester Hassing Skole i Aalborg. Her er bøgerne suppleret op med iPads, trappeundervisning og droner. “Vi har forskellige styrker, og vi kan bruge dem forskelligt, når undervisningen bliver varieret. Hvis vi sidder stille hele dagen og enten lytter eller laver ensformige opgaver, får vi ikke meget ud af det. Det er for svært at holde koncentrationen,” fortæller skoleder Rasmus Jensen. Han henviser til en gylden regel om, at et 8-årigt barn kan holde koncentrationen i ca. 8 minutter, mens et 12-årigt barn kan koncentrere sig i 12 minutter.
Trivslen er det vigtigste
Kernen i Vester Hassing Skoles tilgang til innovation i undervisningen er det gode børneliv. “Trivslen er altafgørende. Hvis man ikke har det godt, kan man ikke koncentrere sig. Og alle børn kan ikke det samme. Derfor når man hele vejen rundt med variation i undervisningen.” På skolen har man købt iPads til eleverne. Det giver mange muligheder, også for de børn, der kæmper med det fag faglige. “Det er et værktøj, man kan bruge på rigtig mange forskellige måder. Børn, der har svært ved at læse, kan få læst teksten op. Eller løse opgaven på en anden måde, der ikke kræver F.eks gode skriftlige evner,” siger Rasmus Jensen.
Kræver omstilling blandt lærerne
Nye former for undervisning stiller naturligvis krav til skoleledelsen og lærerne, påpeger Rasmus Jensen. “Det kan være svært at gå fra tavlelæring til de nye undervisningsformer. Det kræver, at man er i stand til at se sin rolle på en ny måde, og det er svært.”
Danmark har brug for kreative hjerner
Et godt produkt på Vester Hassing Skole er ikke nødvendigvis en skriftlig aflevering. “Det kan også være en god video, tegning, indtaling eller ligefrem en programmering af en drone.” Danmark bliver hurtigt overhalet af andre nationer, der kan producere billigt og hurtigt. Derfor er udfordringen for os at udvikle kreative, selvstændigt tænkende mennesker, der kan bidrage til innovation, forskning og udvikling af nye løsninger, mener Rasmus Jensen. “Børn er vildt kreative, men hvis de altid har fået at vide, hvad de skal gøre, lærer vi dem jo ikke at tænke selv,” siger Rasmus Jensen. “Derfor er den innovative tilgang så vigtig. Hvis man i stedet spørger eleverne, hvad de synes, kan man have en dialog, hvor de selv tager ejerskab, og det motiverer.”