Vores samfund er i høj grad skabt og udviklet af mennesker med en erhvervsuddannelse. Så når vi skal reducere vores aftryk på klimaet i Danmark er det vitalt, at erhvervsuddannelserne spiller en helt central rolle. Heldigvis gør de det allerede. Det gælder ikke mindst erhvervsuddannelser målrettet industrien, byggeriet, transportsektoren og servicefagene.
Den grønne dagsorden har allerede sat et stort aftryk på indholdet af erhvervsuddannelserne, hvor flere beskæftiger sig med at optimere og udvikle produkter og services med øje for klimaet.
F.eks. undervises lærlinge på transportuddannelserne i energirigtig kørsel, på byggeriets uddannelser undervises lærlinge i at klimaoptimere bygninger, og på industriteknikeruddannelsen er teknisk innovation en central del. Lærlinge og elever udfordrer dagligt sig selv og virksomhederne i bestræbelserne på at skabe en grønnere vækst og omstilling.
”Vores lærlinge og elever tager allerede aktivt del i den grønne omstilling gennem deres arbejde i virksomhederne, som er en del af uddannelsen. Lærlingene er vitale på hver deres område og bidrager med deres faglighed til bl.a. at udvikle og servicere de mange grønne løsninger. Faglærte og dermed lærlinge er en forudsætning for, at Danmark lykkes med den grønne omstilling.” siger Signe Tychsen Philip, DI’s erhvervsuddannelseschef.
En del af den grønne fremtid
Listen med centrale erhvervsuddannelser indenfor den grønne omstilling er lang.
Industriteknikerlærlinge er med til at producere produkter, der bliver en del af den grønne fremtid, som f.eks. energibesparende pumper, vindmøller og termostater. Datateknikerlærlinge udvikler og vedligeholder it-systemer til bl.a. optimering af varme- og vandstyring i husholdninger overalt i verden. Handelselever rådgiver og vejleder installatører i at vælge de mest energirigtige løsninger. Personvognsmekanikerlærlinge specialiserer sig i el-biler. Tømrerlærlinge dygtiggør sig inden for klimarigtigt byggeri, og lager- og logistikelever planlægger opbevaring og videresendelse af varer, så det giver mindst muligt aftryk på klimaet.
Et mere klimavenligt samfund
Men selv om mange har fundet vej til erhvervsuddannelserne, har vi brug for flere lærlinge og elever for at kunne løfte den videre omstilling mod et grønnere og mere klimavenligt samfund i Danmark.
”Erhvervsuddannelserne rummer masser af muligheder for de unge, som gerne vil være med til at sikre, at Danmark når de ambitiøse mål på klimaområdet. Og det handler ikke kun om faglærte. Vi får også brug for, at flere vælger de mange spændende videregående uddannelser inden for STEM-området. Så vi skal smøge ærmerne op.” siger Signe Tychsen Philip.