Home » Sabbatår » Guide: 7 fantastiske ting du kan gøre i dit sabbatår
Sabbatår

Guide: 7 fantastiske ting du kan gøre i dit sabbatår

Smuk asiatisk udsigt med betragterens ben i syne nederst til venstre
Smuk asiatisk udsigt med betragterens ben i syne nederst til venstre
Foto: Getty Images

I sommeren 2010 blev jeg student. Solen skinnede – det var formiddag – jeg havde lagt 10 års skolegang bag mig, og hele verden lå nu for mine fødder. Nu stod den på frihed og sabbatår. Men hvad skulle jeg lave?

Det var en skøn tid – fuld af frihed og ansvar. Men lidt nervepirrende var det også. For nu var jeg jo voksen. Eller i hvert fald lidt mere voksen, end jeg var, inden studenterhuen kom på. Og hvad skulle jeg så? Livet var lige pludselig fuld af valg, der skulle træffes. For mig endte det med to sabbatår, hvor jeg lavede alt mulig forskelligt – og det var to af de fedeste år i mit liv. På baggrund af mine egne og mine venners erfaringer kommer jeg her med nogle gode råd og inspiration til, hvad du kan lave i dit sabbatår.

1. Lav en opsparing

Det første, jeg gjorde i mine sabbatår, var at finde et arbejde, så jeg kunne spare op til at rejse ud. Det var lidt hårdt at arbejde så meget, men det gjorde også, at jeg pludselig fik meget mere ansvar på arbejdet og flere penge mellem hænderne.

2. Tag ud at rejse

Jeg tog den klassiske backpacking-tur rundt i Asien med en veninde. Det var en kæmpe oplevelse og et langt eventyr, der bød på trekking, sightseeing, fester, bådture, strand – og masser varme og sol. Jeg kan anbefale alle at tage ud at rejse i en længere periode. Det er i sabbatårene, du har tid til at tage nogle måneder ud af kalenderen og tage hen til lige præcis, hvor du har lyst til.

3. Tag på højskole

Jeg havde en del venner og bekendte, der tog på højskole. Og jeg har altid lidt fortrudt, jeg ikke gjorde det samme. Du kan vælge mellem virkelig mange forløb og fag, så du kan skræddersy det lige dine interesser. Og så er det en fantastisk måde at lære nye mennesker at kende på.

4. Vær frivillig

Der er en del, der tager til udlandet for at lave frivilligt arbejde. Som frivillig kommer du helt tæt på kulturen i det land, du arbejder i – og du møder mennesker fra hele verden. Samtidig er du med til at gøre en kæmpe forskel for andre ved at hjælpe til, hvor det virkelig er nødvendigt.

5. Få et arbejde i udlandet

Jeg tog selv et lille år til London for at arbejde som au pair, og fik en del bekendte, der var taget til London for at arbejde på caféer, restauranter eller lignende. Det var en rigtig fed måde at lære et land og et sprog at kende – uden at jeg behøvede at have sparet virkelig meget op inden da, da jeg jo arbejdede, mens jeg boede der.

6. Vær guide i udlandet

At leve livet som guide sydpå er endnu en mulighed, hvor du kombinerer at rejse og arbejde i et. Mulighederne er uendelige, der er rigtig mange forskellige hoteller og virksomheder, der søger guides på mange forskellige destinationer. Én ting er fælles – det er en kæmpe fest, hvor du får ansvar, møder nye mennesker og oplever et land på en helt ny måde.

7. Bliv dygtig til noget

Hvad har du altid drømt om at lære? Et nyt sprog; at spille guitar eller klaver; at danse; at stå på skateboard? Jamen så skal du da lære det! Nu har du tiden til det – og så er det ideelt at bruge den til at lære noget sejt – noget, du har drømt om at kunne.

Tag det roligt

Min største læring er nok, at det er helt okay at tage det med ro. Du kan tit stresse lidt over alt muligt og føle et pres for at (op)nå en masse. Livet er heldigvis rigtig langt, og der er tid nok til det hele. Så det er helt okay, at du i et stykke tid lige stopper op, trækker vejret, og mærker efter, hvad du gerne vil. Du skal nok nå det uanset.


Next article