Home » Sabbatår » Ida tog på grupperejse i sit sabbatår og fik afklaret sin fremtid
Grupperejse

Ida tog på grupperejse i sit sabbatår og fik afklaret sin fremtid

Par ligger i græsset sammen og læser
Par ligger i græsset sammen og læser
Foto: Getty Images

Mødet med fremmede kulturer og samfund styrkede Ida Lund Madsens selvstændighed og overbeviste hende om, at hun skulle læse sociologi.

4 ugers grupperejse

Hvert år står tusindvis af danske studenter med valget om enten at fortsætte direkte på en videregående uddannelse eller tilbringe et sabbatår væk fra studielivet. For Ida Lund Madsen, der blev student i 2014, faldt valget på sabbatår: ”Jeg var kommet i tvivl om, hvad jeg ville læse, og derfor så jeg sabbatåret som en mulighed for at blive afklaret og få stillet min oplevelsestørst, inden jeg skulle læse videre,” fortæller hun. Efter at have arbejdet forskellige steder, besluttede hun sig for at ville ud at rejse. Valget faldt på en fire ugers grupperejse til Madagaskar og Mauritius sammen med seks andre fremmede piger. ”Jeg ville rigtig gerne presse nogle grænser for mig selv, og det var ret grænseoverskridende at rejse med vildt fremmede,” siger Ida Lund Madsen.

En skelsættende rejse

På turen mødte hun og rejsefællerne blandt andet de lokale på Madagaskar og fik indsigt i, hvor stor forskel der kan være på kulturer. Det var en formativ oplevelse. ”Jeg havde egentlig altid tænkt, at jeg skulle læse jura, men havde også sociologi i tankerne. På rejsen gik det op for mig, at det at møde mennesker og forstå kulturforskelle interesserede mig helt vildt. Det overbeviste mig om, at sociologi var den rette uddannelse,” siger Ida Lund Madsen, som efter endt sabbatår tog springet fra Nordsjælland til Aalborg for at studere. ”Oplevelsen var også det springbræt, der gav mig modet til at flytte langt væk fra alt det, jeg kendte og til at blive mere selvstændig. Jeg har fundet ud af, at man nogle gange bliver nødt til at flytte nogle grænser og kaste sig ud, hvor man ikke ved, hvor man lander.”

Uddannelsesloftet gør sabbatåret vigtigere end nogensinde

Til sommer står en ny generation af unge med studenterhuer på hovedet og skal beslutte sig for, om de skal tage den direkte vej gennem uddannelsessystemet, eller om de skal tage en lille afstikker. Til dem lyder rådet fra Ida Lund Madsen: ”Regeringen har indført uddannelsesloftet, som gør det umuligt at tage mere end én videregående uddannelse. Derfor er det vigtigere end nogensinde før, at man er afklaret, og derfor gør man klogt i at tage et sabbatår. Det var i hvert fald årsagen til. at jeg fandt ud af, hvad jeg ville med min fremtid.”

Next article