Peter Falktofts bedste råd til dig, der står for at skulle vælge uddannelse: Sats på din drøm og husk, at skolebænken ikke altid er vejen til målet.
Drømmejob eller uddannelsen?
Peter Falktoft blev landskendt som radiovært på programmet Monte Carlo, hvor han sammen med Esben Bjerre hurtigt nåede op på over en million lyttere per uge. Tilbuddet om stillingen kom efter at Peter Falktoft havde været i praktik på P3 som en del af uddannelsen på Danmarks Journalisthøjskole, og han slog øjeblikkeligt til, selv om vejlederne på skolen anbefalede ham at gøre sin uddannelse færdig først.
Fjumreår giver ballast
Det var ellers ikke lige Journalisthøjskolen, som lå først for, da Peter Falktoft i fjerde klasse på Risskov Skole blev erklæret ordblind. Men i sommerferien inden femte klasse forærede hans far ham samtlige Jumbobøger under forudsætning af, at Peter læste dem. Han lærte sig selv at læse og endte med at få 11 i skriftlig dansk på Aarhus Katedralskole. I øvrigt efter at han i folkeskolen var blevet erklæret uegnet til gymnasiet.
I gymnasiet så jeg mange få gode karakterer ved at sidde på første række og plirre med øjnene og logre med halen, men det gad jeg ikke, og optagelsesprøven betød, at man ikke var afhængig af alt det spil for galleriet
Peter Falktoft
Travle ‘fjumreår’
Efter gymnasiet gik Peter Falktoft så i gang med, hvad han kalder ’masser af det, som så mange har travlt med at kalde fjumreår, men som er det, der giver unge allermest ballast og selvtillid.’ Først var han et halvt år i Barcelona og dernæst et halvt år i Trysil for at afprøve en drøm om at blive professionel snowboarder. Herefter stod valget imellem enten at læse dansk på universitetet eller at ansøge om optagelse på Journalisthøjskolen. ”Jeg havde altid tænkt, at universitetet med to forelæsninger om ugen og så selvdisciplin til at studere selv, det var nok ikke lige mig. Der er Journalisthøjskolen mere 9-17. Jeg kunne også godt lide, at der var en optagelsesprøve. I gymnasiet så jeg mange få gode karakterer ved at sidde på første række og plirre med øjnene og logre med halen, men det gad jeg ikke, og optagelsesprøven betød, at man ikke var afhængig af alt det spil for galleriet”
Ikke kvæle ungdommen
Peter Falktoft råder de, der i dag står over for at skulle vælge uddannelse, til ikke at være bange for at have en drøm og satse på den, men samtidig understreger han, at det ikke nødvendigvis er uddannelse og mere uddannelse, der er vejen til målet. ”Det er lidt som om, Dansk Industri bestemmer det hele i dag. De er sikkert også gode til at tjene penge, men man skal passe på ikke at kvæle ungdommen. Der er jo mange, som laver noget andet end det, de har læst. I dag er der for eksempel også mange kreative fag, der klarer sig godt, og de kræver ikke, at man er akademiker, ligesom det at specialisere sig ikke nødvendigvis betyder, at man har læst tusindvis af sider. Det handler også om at komme ud for at mærke og arbejde med noget.”