Home » Sabbatår » Sabbatår med rejse eller højskole giver succes på studiet
Sabbatår

Sabbatår med rejse eller højskole giver succes på studiet

Kvinde står med ryggen til på badebro ved smuk sø
Kvinde står med ryggen til på badebro ved smuk sø
Foto: Getty Images

Vendingen ”fjumreår” er misvisende, mener uddannelsesekspert. Mange bruger nemlig sabbatåret til at finde sig selv, f.eks. på rejser eller højskole.

Meget at hente ved sabbatår

De studerende har travlt som aldrig før med at komme igennem uddannelsessystemet, og både samfundets, forældrenes og elevernes egne forventninger er høje. Derfor kigges der også i stigende grad skævt til de, som vælger at tage et års pause fra studierne. Det er imidlertid meget at hente ved at tage et sabbatår, mener Camilla Hutters, der er områdechef på Danmarks Evalueringsinstitut, som udforsker og udvikler kvaliteten af skoler og uddannelser. ”Der er kommet meget fokus på, at de unge skal så hurtigt gennem uddannelsessystemet som muligt, men det viser sig, at rigtig mange unge har brug for et pusterum, så det ikke bliver 15 års skolegang ud i en køre”, siger hun.

Værdifuldt friår

At snakke om et sabbatår som et ‘fjumreår’ er desuden forkert, påpeger Camilla Hutters. Der er nemlig mange grunde til, at et sabbatår kan være den rigtige beslutning. ”Rigtig mange unge er slet ikke klar til at give sig i kast med en videregående uddannelse. Måske har man behov for at udvikle sine faglige og sociale kompetencer på eksempelvis en højskole eller som værnepligtig. Andre er i tvivl om, hvilken uddannelse de skal i gang med og kan for eksempel bruge et år som lærevikar på at finde ud af, om undervisning kunne være en vej at gå. Endelig er der mange, der kan bruge året til at samle point til en kvote-2 ansøgning, og så er studiepausen pludselig rigtig godt givet ud”, fortæller hun.

Next article