Home » Sabbatår » Stine Bosse: Hvorfor ‘fjumreåret’ gavner både de unge og samfundet
Sabbatår

Stine Bosse: Hvorfor ‘fjumreåret’ gavner både de unge og samfundet

Unge studenter skal ikke haste deres valg af uddannelse igennem, men i stedet tage tiden til at finde ud af, hvilket fag begejstrer dem mest, mener erhvervskvinden Stine Bosse. 

Skrevet af Bo Christensen

Tidligere tog nyudklækkede studenter ofte et sabbatår efter gymnasiet eller handelsskolen, inden de valgte uddannelsesvej. De seneste år har sabbatåret dog fået kritik fra politisk side, og nogle beskriver det endda som et fjumreår. Det er ærgerligt, fordi et år til refleksion kan være gavnligt for både den unge og for samfundet, siger Stine Bosse, der i dag er formand for Europabevægelsen og bestyrelsesformand for Bank Nordik. ”Når man træffer store valg, skal man altid tænke sig godt om. Dem, der er unge i dag, vil blive meget ældre end min egen generation og skal være meget længere på arbejdsmarkedet end deres forældre. Når de skal arbejde i så mange år, skal de altså helst finde den rette hylde og føle sig tilpasse, og det starter ved, at man vælger den rette uddannelse. Det vil også komme samfundet til gavn, at flere unge bliver på den uddannelse, de søger ind på,” siger Stine Bosse.

Arbejde efter gymnasiet

Stine Bosse tog selv et år efter gymnasiet, hvor hun arbejdede som pædagogmedhjælper og prøvede at blive klogere på, hvad den rette hylde ville være for hende. Jobbet som pædagogmedhjælper gav hende et blik for, hvad det vil sige at møde op på arbejde hver dag, og hvor meget anderledes det er sammenlignet med at gå i gymnasiet. Samtidig gav det hende muligheden for at lære vigtigheden af at kunne holde på et arbejde. ”Man skal ikke nødvendigvis bruge hele dagen på arbejdet, men der er desværre alt for mange unge i dag, som har højt sygefravær. Det gælder om at få ind under huden i en tidlig alder, at arbejde er noget, man skal tage alvorligt og passe,” siger Stine Bosse.

Forældrene skal støtte børnene under studievalget

Mens Stine Bosse arbejdede som pædagogmedhjælper, læste hun om de forskellige uddannelser og snakkede med en række mennesker om dem. På sin mors opfordring tog hun et par juraforelæsninger på Københavns Universitet. Og allerede efter de to forelæsninger, var hun overbevist om, at jura var det helt rigtige for hende. Selvom Stinne Bosses mors opfordring hjalp hende til at finde sin plads i samfundet, opfordrer hun forældre til at passe på med at styre deres børns liv.

”Jeg tror, det er vigtigt, at man stimulerer sine unge mennesker til at kigge bredt og være åben over for muligheder. Derfor skal man som forældre også passe på, at man ikke har en bestemt forestilling af sin søn eller datters fremtid. Som forældre kan man være samtalepartner og luge ud i det dårligste ideer. Men der skal være højt til loftet. Det er vigtigt, at de unge mennesker får lov til at finde deres egne veje. Valget skal primært være drevet af egen lyst,” siger Stine Bosse. 

Next article