Home » Studieliv » Videregående uddannelse: Det er dit og ikke samfundets valg
Studievalg

Videregående uddannelse: Det er dit og ikke samfundets valg

Foto: Unsplash.com

Johan Hedegaard Jørgensen

Formand for Danske Studerendes Fællesråd

Af Johan Hedegaard Jørgensen, Formand for Danske Studerendes Fællesråd

Kære du, der måske snart skal til at søge ind på en videregående uddannelse. Det er smadder sejt og uanset, om du søger ind eller ej, så er det et stort valg, du står overfor.

Du har sikkert enten hørt eller læst en masse om mange forskellige uddannelser, eller også er der lige akkurat én eller to uddannelser, der har fanget din opmærksomhed. En ting, der er sikkert, er, at det kan føles som om, der er mange forventninger til dig. Jeg har her nogle korte råd, som jeg håber, kan hjælpe. Men husk at uanset hvor mange råd og vejledninger du får, uanset mængden af velmenende opfordringer, så er der kun én der kan træffe et valg – og det er dig selv.

1. Vælg noget du brænder for, og vælg om, hvis det ikke er det rette for dig

Studietiden er både rigtigt sjov, spændende og god, men det kan også til tider være hårdt at være studerende. Det er især hårdt for mange af de studerende, der ender med at være i tvivl om, hvorvidt de har valgt det rigtige. Husk at du ikke svigter nogen, hvis du vælger om, og at det i sidste ende kan være det rigtige for dig. Det væsentligste er, at det er et valg, du tager på baggrund af interesse.

2. Pyt med alle de andre

Når du skal vælge, så sørg også for at se på, hvad uddannelserne rent faktisk indebærer, ikke kun, hvad de hedder, eller hvor kendte de er. De fleste uddannelser kan vinkles i de retninger, du ønsker og meget af pensum vil gå igen inden for det samme område. Der er ofte mange unge, der søger de samme uddannelser, og det er helt ok. Men måske er der en anden uddannelse, der har mange af de samme elementer, eller også er der et helt andet område, der interesserer dig.

3. Uddannelse er, hvad du gør det til

Når du har valgt og skal til at starte, kan det være uoverskueligt, hvor fokus skal lægges. Skal man læse hele pensum? Skal man have studierelevant arbejde ved siden af?

Mit bedste råd er at tage det roligt, men samtidig vælge fællesskaberne på dit uddannelsessted aktivt til. Det samme gælder for selve uddannelsen. Der er mange måder at gå til en uddannelse på. Lad være med at føle dig presset til at skynde dig igennem uddannelsen, hvis det ikke fungerer for dig. Det er ikke forkert at blive forsinket under uddannelsen, hvis du har behov for det, uanset hvad regeringen fortæller dig.

Vigtigst af alt, så lad ikke samfundet fortælle dig, at du vælger forkert, uanset om og hvad du vælger at studere eller ikke at gøre.


Next article