Home » Studievalg » 3 spørgsmål om ungdomsuddannelse til to fagpersoner
Ungdomsuddannelse

3 spørgsmål om ungdomsuddannelse til to fagpersoner

Studerende ser søgende ud på universitetet
Studerende ser søgende ud på universitetet
Foto: Getty Images

Af Anders Ladegaard, Forperson, UU Danmark

Hvad oplever du, at de fleste er i tvivl om, når de skal vælge ungdomsuddannelse?

Helt grundlæggende er tvivl en naturlig del af det at skulle vælge. Konsekvensen ved at vælge noget til er, at man vælger noget andet fra. Samtidig er man som 15-16-årig i fuld gang med at undersøge og danne sin identitet, og det skubber også til tvivlen. Passer jeg ind? Ligner jeg de andre? Kan jeg leve op til forventningerne? Så når de unge står overfor valget af ungdomsuddannelse, så handler tvivlen for de fleste unge om, hvem de selv er, hvad der er deres styrker, og hvor deres valg bringer dem hen.

Hvad skal man som ung overveje, når man vælger ungdomsuddannelse?

Som ung skal du overveje, hvad der er vigtigt for, at du udvikler dig. Hvilke udfordringer og fag kan du godt lide? Hvad er vigtigt for, at du trives, når du går i skole? Hvordan kan du godt lide at lære mere og lære nyt? Overvej først og fremmest, hvad det er de ungdomsuddannelser, du overvejer, kan tilbyde dig de næste 2-4 år. Den uddannelse, du ender med at vælge, vil lære dig en masse nyt om dig selv, om livet og en masse faglige ting. Så overvej først og fremmest den nære fremtid, det er den, der vil gøre dig i stand til at træffe dit næste valg.    

Hvad er dit bedste råd til unge, der er i tvivl om, hvilken ungdomsuddannelse de skal vælge?

Se tvivlen og usikkerheden som din ven og som et sundhedstegn. Den betyder, at du tager dig selv alvorligt, og at du er i gang med at tænke dig om. Tænk tilbage og find mindst 3 læringssituationer, hvor du var motiveret og virkelig lærte meget i skolen. Brug de 3 situationer, når du går på opdagelse blandt alle de mange gode ungdomsuddannelser, vi har i Danmark. Led efter det, du synes er spændende, hvor du kan mærke en forventning og en glæde, og hvor der er nogle udfordringer, som du har lyst til at kaste dig ud i.

Af Birgitte Vedersø, Forperson, Danske Gymnasier

Hvad oplever du, at de fleste er i tvivl om, når de skal vælge uddannelse?

Unge er i tvivl om rigtig mange ting, når de skal vælge ungdomsuddannelse. Det kan være hvilke fag, de skal vælge, hvilken skole de skal vælge, hvor de passer ind.

Som regel er valget af ungdomsuddannelse det første store valg, de skal træffe, og da de fleste af dem er blevet bedt om at forholde sig til deres ”karriereplanlægning” fra 8. klasse, føler de, at valget får afgørende betydning for deres fremtid. Det kan være stærkt angstprovokerende, at man på den måde føler, at man står med skæbnen i hænderne, og at det er ens eget ansvar at vælge rigtigt eller forkert.

Hvad skal man som ung overveje, når man vælger uddannelse?

Det vigtigste, man skal gøre, når man vælger en ungdomsuddannelse, er at gå efter, om man kan se sig selv på den uddannelse. Man skal stille sig spørgsmålet: hvad er det, der tænder mig fagligt og socialt? Hvad brænder jeg for? Hvis man allerede ved, at man skal være læge eller tolk, er det selvfølgelig en god idé at vælge studieretninger, der matcher det. Men ellers så mærk efter og vælg efter interesse, for med lysten kommer motivationen, og uden motivation kan man ikke gennemføre. I øvrigt er det værd at huske på, at langt de fleste i løbet af gymnasietiden gennemgår en modningsproces, og bliver opmærksomme på nye sider af sig selv. Derfor kan drømmejobbet skifte karakter, og så er det jo ærgerligt, at man har brugt tre år på at kede sig i fysiktimerne, fordi mor har sagt, at det er taktisk smart, hvis det i virkeligheden er biokemi eller litteratur, der har din interesse.

Hvad er dit bedste råd til unge, der er i tvivl om, hvilken uddannelse de skal vælge?

Tag ud til åbent-hus aftener, og hør de unge, der allerede går på uddannelserne fortælle, hvordan det er. Tænk over hvad der er vigtigt for dig. Er der en særlig linje eller et særligt valgfag, der har din interesse, så vælg det. Og husk dine folkeskolevenner er stadig dine venner, selv om I ikke har timer sammen, så lad være med at vælge ungdomsuddannelse ud fra, hvem du gerne vil gå sammen med. Gymnasiet handler i høj grad om at udvide din horisont – og det indbefatter at udvide din omgangskreds.

Next article