Home » Studievalg » STEM-uddannelser mangler kvindelige studerende
Kvinder i STEM

STEM-uddannelser mangler kvindelige studerende

kvinde sidder på STEM-uddannelse og læser
kvinde sidder på STEM-uddannelse og læser
Foto: Gettyimages
avatar

Signe Strann Thorup

Statistiker, DBCG – Danish Breast Cancer Cooperative Group

Signe er gennem sit arbejde med til at udvikle kræfthandling i Danmark

STEM-uddannelser giver adgang til en farverig hverdag med varierende opgaver. Uddannelsen har givet mig mulighed for at gøre en forskel i samfundet, fortæller statistiker Signe Strann Thorup. 

Matematik og teknologi kan være farverigt

Selvom matematik og teknologi kan virke tørt på nogle, så kan fagene være en vej til en varierende og farverig hverdag, hvor man arbejder tæt sammen med andre mennesker og faggrupper for at gøre en forskel i samfundet, fortæller Signe Strann Thorup, statistiker hos DBCG – Danish Breast Cancer Cooperative Group. ”Min uddannelse har gjort, at jeg kan være med til at udvikle kræftbehandlingen i Danmark, og det er en kæmpe motivationsfaktor for mig. Det motiverer mig, at jeg er med til at bidrage samfundsmæssigt,” fortæller Signe Strann Thorup, der sammen med DBCG og de danske hospitaler arbejder for at sikre den bedst mulige behandling af brystkræft i Danmark.

Få piger vælger en STEM-uddannelse

Signe Strann Thorup er en af de få piger, der har valgt at tage en STEM-uddannelse (Science, Technology, Engineering, Mathematics). En rapport lavet for Undervisningsministeriet viser, at kun 30-35 procent af studerende på STEM-uddannelser er piger. Det er altså kun hver tredje STEM-studerende, der er pige, og det skaber selvsagt mangel på kvindelige talenter i STEM-jobs. ”Jeg tror, at mange piger har en forestilling om, at man bliver set som nørd, hvis man læser matematik, programmering eller en anden STEM-uddannelse. Det kæmpede jeg også selv med. Men jeg er virkelig glad for, at jeg holdte ved min beslutning, da det har givet mig en inspirerende og varieret hverdag, hvor jeg også får tilfredsstillet min interesse for mere humanistiske tilgange som formidling og kommunikation” siger Signe Strann Thorup, der læste historie som sidefag på sin bachelor på Københavns Universitet.

Mange uddannelseskombinationer i STEM

Man kan sagtens kombinere STEM-fag med et humanistisk fag. ”Jeg har en bred faglig interesse, og det føler jeg, at mit arbejde som statistiker faktisk er med til at tilfredsstille. Man indgår i mange sammenhænge og lærer at formidle sin viden og forskning. Jeg er anvendelsesorienteret og lærer ved en kombination af teori og øvelser. Derfor skiftede jeg også til DTU, hvor man kan løse problemer i grupper på 2-3, og der er en hjælpelærer, som hjælper til, hvis man sidder fast. Det passede virkelig godt på mine behov,” siger Signe Strann Thorup.

Stå ved den du er

Vær ligeglad og vær den, du er, lyder anbefalingen fra Signe Strann Thorup. ”Hvis du har en interesse for matematik eller har lyst til at blive ingeniør, så forfølg det. Folk på humaniora er lige så passionerede og nørdede, selvom de måske generelt går lidt smartere klædt,” siger Signe Strann Thorup og griner.

Next article