Home » Studievalg » Valg af uddannelse er et stort valg, men det er dit studievalg
Studievalg

Valg af uddannelse er et stort valg, men det er dit studievalg

Sana Mahin Doost
Sana Mahin Doost
Sana Mahin Doost

Uddannelse er et af de vigtigste valg, du skal træffe i dit liv. Derfor er det vigtigt, at du vælger et felt, som du har lyst til at udforske, og som du brænder for.

Studievalget er din beslutning

Kære du, der overvejer at søge ind på en videregående uddannelse Du skal snart træffe en stor beslutning for din fremtid. Det er vigtigt, at du mærker efter, så du vælger noget, som du bliver glad for. Husk at det først og fremmest er din beslutning, og at du skal leve med dit valg. Du har sikkert hørt før, at det er vigtigt, at man vælger specifikke felter, og at ledighedsstatistikker siger det ene og det andet. Du behøver ikke at lukke øjnene for det, men hvis du vælger noget, som du ikke vil brænde for, så kan det være det samme.

Din motivation er vigtig

Det kræver motiverede studerende og senere ansatte at udvikle samfundet. Og vi kan ikke forudsige, hvordan arbejdsmarkedet ser ud om få år. Derfor er det vigtigt, at det i sidste ende er din egen motivation, der afgør dit valg, og ikke omverdenen.

Uddannelsesloftet

Dette valg kan du sagtens træffe, men rammerne for valget er blevet dårligere.
Regeringen, S og DF har for nyligt indført det såkaldte Uddannelsesloft, der betyder, at du først kan skifte uddannelse efter seks år. Så hvis du har taget en bachelorgrad, men ønsker at starte på en ny, hvis du valgte forkert, skal du vente. Det er sværere at træffe beslutningen under disse vilkår, men vi kæmper for at få det afskaffet.

Overvej et sabbatår

Det er helt rimeligt at være i tvivl. Når man er ung og har mange interesser, kan det være rigtig svært at træffe den ‘rigtige’ beslutning på kort tid. Derfor skal du tænke dig rigtig godt om og tage dig den tid, du har brug for. Tag derfor hellere sabbatåret, hvis du vil og har brug for den ekstra betænkningstid. Det er helt okay at vælge om. Der er ingen, som bør forvente, at du kan spå om fremtiden. I takt med, at du bliver ældre, kan det være helt nye ting, der er spændende. Det er rigtig godt, hvis du har nogle gode lærere og forældre, der kan give dig gode råd, men husk nu, at det er din beslutning.

Studiemiljøets mange muligheder

Når du har truffet beslutningen og forhåbentligt er blevet optaget på dit drømmestudie, så håber jeg, at du vil tage imod studiemiljøets mange muligheder. Der findes et utal af foreninger, der kan bidrage til at udvide din horisont med nye bekendtskaber og faglige perspektiver. Der findes både foredragsforeninger, bar- og festforeninger, bogklubber og studenterpolitiske organisationer. Jeg fandt selv et fællesskab i mit fagråd og senere i Studenterrådet på mit universitet. Her oplevede jeg det frivillige engagement, hvor studerende hver eneste dag gjorde en stor indsats for at gøre deres studium bedre.

Frivillig på universitetet

Du kan lære en hel masse om andre og ikke mindst om dig selv ved at engagere dig i det frivillige miljø på universitet. Politiske reformer som Fremdriftsreformen kan afskrække folk fra at engagere sig, da det tager tid fra studierne, men min oplevelse er, at det faktisk giver ekstra overskud i en presset hverdag, hvis man også kigger op fra bøgerne fra tid til anden. Jeg er sikker på, at du får en kanon studietid. Forhåbentligt med engagement i studiemiljøet og gode studiekammerater.

Next article