Home » Studievalg » Tommy Ahlers: Vær ikke bange for at træffe et studievalget – det skal nok gå
Studievalg

Tommy Ahlers: Vær ikke bange for at træffe et studievalget – det skal nok gå

Tommy Ahlers fortæller om det svære ved at vælge uddannelse
Tommy Ahlers fortæller om det svære ved at vælge uddannelse
Foto: Kim Vadskær

Er du én af dem, hvor hjernen kører rigtig stærkt lige nu, fordi det er blevet tid til at træffe dit valg om en uddannelse? Så vil jeg først og fremmest sige tillykke med din beslutning om at læse videre.

Der er ikke kun én karrierevej

Valget føles måske som ét, der kommer til at afgøre din fremtid. Det forstår jeg godt, for det er et vigtigt uddannelsesvalg. Det kræver forberedelse, og at du tænker dig rigtigt godt om. Men husk på, at der sjældent kun er én rigtig vej her i livet, sådan er det heldigvis også med uddannelser. Du låser dig ikke til én bestemt karrierevej. Så vær ikke bange for at træffe et valg. Det skal nok gå.

Jura og iværksætteri

Der findes mere end én vej. Mere end én drømmeuddannelse og mere end én drømmekarriere. Jeg taler af erfaring. Da jeg var på din alder, troede jeg, at den eneste fremtid for mig, var en fast stilling på Q8’s hovedkontor. Det var her, jeg arbejdede som kontorelev, og det var her, jeg ønskede at blive fastansat. Det var min chef dengang, der kendte mig godt, som overtalte mig til at læse videre. Jeg valgte at læse jura og endte med at blive ansat i et konsulenthus, hvor jeg arbejdede med noget helt andet end jura. Og så tog min karriere igen en ny drejning. Jeg blev grebet af iværksætteri og startede min første virksomhed. Den blev en fiasko, så startede jeg en ny, og den blev en succes. Intet i mit liv er gået efter planen. Jeg har lavet mange fejl, og alligevel er det gået alt sammen.

Vælg uddannelse efter passion

Det er umuligt at planlægge en snorlige vej for sig selv. Mit råd er derfor: Gå efter din passion. For hvis du ikke har passionen med dig, så kan det blive svært at holde fast, når arbejdspresset stiger. For det er hårdt at læse på en videregående uddannelse, uanset om du f.eks. læser på et universitet, et erhvervsakademi eller på en kunstnerisk uddannelse. Derfor skal du være vild med den uddannelse, du vælger og have en ide om, hvad du vil med den.

Uddannelse skal aldrig være en begrænsning

Finder du ud af, at valget ikke er det rigtige, så har du mange muligheder for at lave det om. Du kan skifte uddannelse, inden du færdiggør den, eller tone uddannelsen ved at kombinere med en anden overbygningsuddannelse. Vælger du en universitetsuddannelse, kan du endda som noget helt nyt prøve dig selv af på arbejdsmarkedet mellem din bachelor og kandidat, uden at du mister din ret til optagelse på en kandidatuddannelse. Så lås dig ikke fast på, at der kun er én mulighed. Uddannelse er altid en mulighed. Aldrig en begrænsning.

Byd fejl velkommen

Når du er kommet ind på en uddannelse, så er mit vigtigste råd: Gør dit bedste, men vær også parat til at begå fejl. For når vi begår fejl, så lærer vi også. Og det er hele meningen ved at læse på uddannelse. Ingen er perfekte, alle begår fejl. Ung som gammel, studerende som underviser, høj som lav. Derfor; tal højt om dine fejl og del dem med andre. Så tror jeg, du kommer længere.

God fornøjelse med dit valg.

Next article