
Andreas Mogensen
Astronaut
I mange år trak familiemedlemmer og venner på smilebåndet, når Andreas Mogensen fortalte, at han ville være astronaut. I september 2015 blev drømmen indfriet, da han blev den første dansker i rummet.
Den internationale Rumstation
Andreas Mogensen var på alles læber, da han den 2. september 2015 blev sendt i rummet som astronaut om bord på det russiske Sojuz-rumfartøj. I næsten en uge arbejdede han utrætteligt med at udføre eksperimenter på Den Internationale Rumstation – ISS, før han den 12. september om natten igen satte sine ben på jorden.
Astronautdrømme fra 10-årsalderen
Selvom selve missionen ikke tog mere end 10 dage, er det et resultat af årtiers målrettet arbejde for den 39-årige københavner. Allerede tilbage i 10-års alderen begyndte drømmen om en rejse i det ydre rum at rodfæste sig i Andreas Mogensen, og siden gennemsyrede fascinationen af NASA og Apollo-missionerne hans fremtidsvisioner. ”Jeg var altid klar over, at jeg ville arbejde hen imod min drøm om at blive astronaut, men det gik også op for mig, at det ikke bare er noget, man bliver. Så omkring femte klasse blev det pludselig til, at jeg gerne være jægerpilot. Mange militærpiloter bliver senere tilknyttet rummissioner, og desuden var Top Gun med Tom Cruise meget oppe i tiden dengang, så det virkede som en god vej at gå,” husker Andreas Mogensen.
Opgav aldrig drømmen om Rummet
I gymnasiet kom den unge københavner dog på andre tanker, og det var først i slutningen af 3.g, at der for alvor viste sig en vej for Andreas Mogensen. På studievejlederens kontor fik han nemlig fingrene i en international udgave af ‘Hvad kan jeg blive’. Allerede på første side lå svaret tilsyneladende gemt for den rum-interesserede studerende. ”Aerospace Engineering var den første side i guiden, og det fangede mig faktisk så meget, at jeg aldrig nåede at bladre videre. Efter jeg havde afsluttet min internationale studentereksamen fra Copenhagen International School, flyttede jeg til London for at læse til civilingeniør på Imperial College i London,” fortæller han.
Jeg besluttede mig simpelthen for, at nu skulle drømmen forfølges en gang for alle. Derfor tog jeg min Ph.d-grad ved University of Texas, som jeg færdiggjorde i oktober 2007.
ESA søgte astronauter
På trods af en mastergrad i rum- og luftfartsteknologi væltede tilbuddene om rumrejser ikke ligefrem ind for Andreas Mogensen. Kort efter sin graduering takkede han således ja til en stilling i olieindustrien og arbejdede to år i Congo og Angola. Siden vendte han hjem til Danmark til en stilling i Vestas, før astronaut-drømmen igen blussede op i 2003. ”Jeg besluttede mig simpelthen for, at nu skulle drømmen forfølges en gang for alle. Derfor tog jeg min Ph.d-grad ved University of Texas, som jeg færdiggjorde i oktober 2007, og var efterfølgende så heldig, at Den Europæiske Rumorganisations (ESA) bare få måneder senere søgte et nyt kuld astronauter,” fortæller han. I maj 2009 blev Andreas Mogensen udnævnt som én af seks nye ESA-astronauter, og han har siden haft sin daglige gang på ESAs astronautcenter i Køln.
Flere jobmuligheder som rumfartsingeniør
Andreas Mogensens fantastiske historie bliver ofte fremstillet som et resultat af hans dedikerede og målbevidste indsats mod drømmen om at blive astronaut. Han mener dog ikke selv, at der på nogen måde var tale om et snævert karrierevalg eller en urealistisk drengedrøm. ”Min uddannelse er meget mere bevendt, end de fleste går og tror. Uddannelsen som rumfartsingeniør adskiller sig ikke meget fra eksempelvis uddannelser som kemi- eller elektroingeniør, og jeg synes også, det viser sig i min arbejdshistorik, at det kan lede til mere end bare beskæftigelse inden for rumfart. Jeg har arbejdet både på olieboreplatform og med vindmølleteknologi, og det har alt sammen været med til at give mig den erfaring, der ultimativt landede mig mit ønskejob,” fortæller han.
Min fascination for rumfart stammer helt grundlæggende fra min lyst til at udforske. Jeg har altid været draget af gå på opdagelse efter svar, uanset om det måtte være i rummet eller i naturvidenskaben, og det har min uddannelse givet mig mulighed for.
Hårdt arbejde realiserede drømmejobbet
Andreas Mogensen er da heller ikke bleg for at indrømme, at det udover at være et resultat af hårdt arbejde, også var lidt af et lykketræf, at han i sidste ende havnede hos ESA. Men selv hvis drømmen om at rejse i rummet aldrig var blevet indfriet, havde de mange års rumstudier bestemt ikke været forgæves, mener han. ”Min fascination for rumfart stammer helt grundlæggende fra min lyst til at udforske. Jeg har altid været draget af at gå på opdagelse efter svar, uanset om det måtte være i rummet eller i naturvidenskaben, og det har min uddannelse givet mig mulighed for. Jeg kunne for eksempel have beskæftiget mig med robotteknologi i forbindelse med rumfarter, hvis ikke døren havde åbnet sig for mig som astronaut,” påpeger han. Traditionelt får astronauter hos ESA to missioner i løbet af deres ansættelse. Hvis alt går som planlagt, kan Andreas Mogensen se frem til et nyt rumeventyr inden 2025.