Home » Uddannelsesinspiration » Boss Ladies vil have flere kvinder i håndværkerfag
Piger i håndværkerfag

Boss Ladies vil have flere kvinder i håndværkerfag

Nina Groes, Stifter og direktør, Boss Ladies
Nina Groes, Stifter og direktør, Boss Ladies
Nina Groes, Stifter og direktør, Boss Ladies

Hvad vil du være, når du bliver stor? Er du pige, er svaret næppe hverken vvs’er, elektriker eller tømrer. Det ønsker Nina Groes at gøre noget ved. Derfor har hun startet Boss Ladies, der skal få flere piger til at trække i overalls og kedeldragter.

Kun 9% kvinder i bygge-, anlæg- og teknik

I dag er der kun 9% i bygge- anlæg- og teknikfagene. For Nina Groes er det en gåde, at vi ikke er kommet længere: ”Vi kvinder har fået stemmeret, vi er kommet på arbejdsmarkedet og er tættere på ligestilling end vores mødre og bedstemødre nogensinde har været. Men når det kommer til valg af uddannelse og job, er der ikke meget girlpower.”

Hvor bliver pigerne af?

Spørger man Nina skyldes det flere ting: ”Vi vælger uddannelse som vores forældre. Har de gået i gymnasiet, så gør vi det også. Er de pædagoger, bliver vi det også. Typisk søger pigerne mod de kreative og boglige fag, mens drengene ofte vælger en erhvervsuddannelse.” Ifølge hende sidder vi fast i gammeldags fordomme, og det kræver derfor mod at gå mod strømmen. Men det kræver også viden:

”Pigerne kender ikke mulighederne, og de præsenteres heller ikke for dem. Er de kreative, opfordres de til at blive designer – men hvorfor ikke snedker? Det er også design, blot i et andet materiale.” Den viden ønsker hun at slå et slag for gennem Boss Ladies.

Boss Ladies baner vejen

Selv kalder Nina Boss Ladies for et ”forandringsprojekt”, som skal få flere piger til at tage en håndværkeruddannelse. ”Vi ønsker at gøre op med kønsroller, stereotype uddannelsesvalg og opfattelsen af pigers evner til at slå søm i. Og så vil vi vise pigerne, at de har et stort talent her.” Det sker blandt andet ved besøg i 7.-9. klasse, hvor elevernes fordomme udfordres, når de skal klæde en håndværker på og oplever, at en håndværker kan se ud på mange måder og endda være en kvinde. Derudover giver Boss Ladies også piger mulighed for at komme i praktik i mindre grupper og derigennem snuses til fagene.

Piger er stærke på mange områder

Og at der er behov for flere piger i bygge-, anlæg- og teknikfagene, er Nina ikke i tvivl om: ”Virksomhederne fortæller, at de unge kvinder, de ansætter, er teoretisk stærke og ofte i besiddelse af ledelsesmæssige kompetencer og kundeforståelse, som de unge mænd ikke altid behersker i samme grad. Alligevel møder kvinderne i disse brancher ofte fordomme. Det viser, at vi stadig ikke har tiltro til, at kvinder kan udrette det samme med en hammer som deres mandlige kolleger. Det er en skam”, slutter Nina, der dog har tiltro til, at vi nok skal få både pigerne og virksomhederne med. For de udgør en fantastisk arbejdskraft!

Boss Ladies

Projektet er støttet af Nordea-fonden, Grundejernes Investeringsfond, Bygge- og Anlægsbranchens Udviklingsfond og STARK Fonden. 


Next article