Home » Uddannelsesinspiration » Erhvervsuddannelse efter gymnasiet: Brug krop og hoved i varierende job
Efter studentereksamen

Erhvervsuddannelse efter gymnasiet: Brug krop og hoved i varierende job

Foto: Privat

I maj 2019 kan Morten Christophersen kalde sig anlægsgartner. Han er uddannet fra erhvervsskolen Zealand Business Colleges afdeling i Slagelse. Og han kan ikke forstille sig en mere interessant uddannelse og fremtid – eller et bedre sted at læse.

25-årige Morten Christophersen nærmest snublede ind på uddannelsen til anlægsgartner for knap fire år siden. ”Da jeg var færdig på handelsgymnasiet var det oplagt at gå handelsvejen. Det lød spændende med ejendomshandel, men det viste sig, at papirarbejdet ikke lige var mig. Hver gang, jeg var færdig med at behandle én stak papirer, kom der en ny,” fortæller Morten Christophersen, der droppede at læse til ejendomsmægler i januar 2015.

Interesse for anlægsgartneri

For at vinde tid til at finde ud af, hvilken uddannelse, han så skulle tage og samtidig tjene lidt penge, spurgte Morten Christophersen sin kammerat, om de kunne bruge en arbejdsmand i det private anlægsfirma, hvor kammeraten var ansat. Det kunne de heldigvis: ”Det var nyt, sjovt og udfordrende komme med ud til de forskellige projekter. Jeg er vant til at være meget sporty, så det passede også rigtig godt til mig at få lov at bruge min krop i arbejdet.” I oktober 2015 gik Morten Christophersen i lære i det firma, hvor han i forvejen arbejdede som ufaglært.

God blanding af teori og praksis

Den teoretiske del af anlægsgartneruddannelsen tager Morten Christophersen på Zealand Business College (ZBC) i Slagelse, som efter hans mening har rigtig gode forhold. Eleverne har bl.a. adgang til et kæmpestort aboret (en botanisk have) og en stor hal, hvor eleverne kan øve sig at lave f.eks. belægninger, trapper og kantsten. ”På skolen er der tid til og mulighed for at fordybe sig i detaljerne og nørde i ting, som jeg har prøvet i praktikken, hvor der ikke nødvendigvis er tid til at gå så meget i dybden. Den gode vekselvirkningen mellem praksis og teori betyder også, at anlægsgartneruddannelsen både udfordrer de bogligt stærke elever og de elever, der er bedst med deres hænder,” siger Morten Christophersen, der kalder sin klasse en ”blandet landhandel” mht. elevernes alder og baggrund.

Når Morten Christophersen er udlært, bliver han ansat i det anlægsfirma, han allerede er en del af. 
”Rom blev ikke bygget på en dag, men jeg vil gerne så langt op af rangstigen, jeg kan. Også selv om det medfører mere kontorarbejde. Anlægsgartner er et spændende fag, som jeg ser mange muligheder i. Og det er et fag i vækst på grund af klimaforandringer og miljøpolitik,” siger Morten Christophersen.

3 hurtige til Morten Christophersen:

Hvorfor er det vigtigt at uddanne sig?

”Det er altid godt at have en uddannelse at falde tilbage på. Og det er bedre at vide noget end ikke at vide noget. Det har jeg altid kørt efter. Med en uddannelse står jeg bedre, hvis jeg bliver fyret. Arbejdet som anlægsgartner er meget sæsonbetonet, og kommer der en vinter, hvor der ikke er så meget at lave, er det godt at kunne noget andet end ”bare” at være arbejdsmand.”

Hvordan vil du ”sælge” anlægsgartner-uddannelsen?

”Er du træt af en hverdag, hvor du sidder inden døre og måske er gået lidt i stå? Overvejer du, om du skulle lave noget andet end det, du gør? Så søg ud! Jeg blev gladere, da jeg begyndte at arbejde udenfor og få luft til krop og sind, og samtidig bruge min hjerne og krop. Det kan selvfølgelig være nogle lange dage som anlægsgartner, især i dårligt vejr, men jeg anbefaler uddannelsen alligevel. Man gror i hvert fald ikke fast som anlægsgartner.

Hvorfor er det fedt at være anlægsgartner?

Som anlægsgartner spiller du på flere heste; du er ikke kun en grå anlægsgartner, der udelukkende laver belægninger eller kun en grøn anlægsgartner, der udelukkende beskæftiger sig med planter og træer. Du skal have en masse viden om begge dele, og der er ikke to dage, der er ens. Den ene dag laver jeg en bundopbygning til en vej – og to dage efter planter jeg en ligusterhæk i fru Larsens have.

.

Next article