Home » Uddannelsesinspiration » Global Organic Farmer – fra Kalø til Tanzania
Sponsored

På Kalø Økologisk Landbrugsskole mødes studerende af alle nationaliteter og får blandt andet masser af faglige og kulturelle erfaringer fra landbrugspraktikken i Tanzania.

Skrevet af Jens Kisker

Uddannelsen til Global Organic Farmer er en god blanding af teori og praksis, hvor de studerende følger flere individuelle praktikforløb. Et af dem foregår i Tanzania, hvor fire uger forbereder de studerende på, at de for alvor skal ud og prøve kræfter med verden på egne ben, fortæller Nikolaj Houkjær, uddannelsesleder på Kalø Økologisk Landbrugsskole.

Faglighed og personlighed

”Der er to spor for praktikken her: det faglige og det personlige. Når man kommer til et land som Tanzania, ser man en landbrugskultur, som er helt anderledes end den europæiske, som vores studerende primært kommer fra. Selvfølgelig er det mere eksotisk, men det er også en øjenåbner at blive trukket ud af den europæiske kontekst og møde noget så langt derfra,” fortæller han og tilføjer, at særligt det afrikanske klima og mangel på vandressourcer gør udfordringerne store.

Uddannelsens mål er at skabe elever, der på en bæredygtig og rentabel måde med globalisering for øje kan gøre en forskel i de forandringsprocessor, som sker i landbrugsfaget i hele verden. Fra monokulturer til rentabel bæredygtig fødevareproduktion, fra stordrift til nicheproduktion, fra producent til forbruger og fra jord til bord.

Personlig dannelsesrejse

Meget landbrugsarbejde i Tanzania foregår manuelt, og det er nogle helt andre afgrøder, der er tale om, siger Nikolaj Houkjær og nævner eksempelvis kaffe, mango, papaya og bananer.

”Det foregår med håndkraft, og det giver store vabler, men også fantastiske oplevelser. Vi har lige haft 40 elever fra ni forskellige europæiske lande hernede. De bor sammen og ser hinanden hver dag. Det er en personlig udviklings- og dannelsesrejse, hvor man er social og lærer at begå sig sammen med andre, som man er afhængige af rent arbejdsmæssigt. Så er der også den lokale kultur og de møder med andre mennesker, som kan give venner for livet,” siger han.

Godt klædt på til fremtidige udfordringer

Optagelseskravet på Global Organic Farmer er en studentereksamen, og mange af de studerende har for eksempel haft et par år på universitetet.

”Der er ikke mange landmandssønner eller døtre, som skal hjem og overtage familiegården blandt vores studerende i dag. Eleverne vil ud at hjælpe i verden og gøre en forskel på den ene eller den anden måde, og her er det vigtigt at have en personlig erfaring fra mødet med andre kulturer. Her i praktikken i Tanzania bliver fagligheden virkelig sat på spil med de markant anderledes forhold. Man skal være godt klædt på for at slå sine folder ude i verden, og man lærer at være både proaktiv, innovativ og reagere på de udfordringer, man møder på sin vej,” fortæller Nikolaj Houkjær.

Læs mere på: www.kalo.dk eller www.globalorganicfarmer.com

Next article