Home » Uddannelsesinspiration » Jakob læser til fødevareingeniør: Mad og naturvidenskab i skøn forening
Inspiration

Jakob læser til fødevareingeniør: Mad og naturvidenskab i skøn forening

Foto: Gettyimages
avatar

Jakob Forsberg Larsen

Fødevareingeniør-studerende

Det var tilbuddet “Studerende for en dag”, der gav Jakob Forsberg Larsen det endelige skub i retning af en bacheloruddannelse i Fødevarer og ernæring. Han læser på kandidatuddannelsen nu – og har ikke fortrudt, at han valgte en karrierevej med fokus på noget så håndgribeligt som mad.

I tvivl om den naturvidenskabelige retning

Om halvandet år kan 25-årige Jakob Forsberg Larsen kalde sig fødevareingeniør. Det glæder han sig til, men det er ikke fordi, han ikke er glad for at læse. Tværtimod. Jakob var da heller ikke i tvivl om, at han ville søge ind på en videregående uddannelse efter gymnasiet. Han var til gengæld usikker på, hvilken naturvidenskabelig bacheloruddannelse, der var mest ham.

Fra teoretisk viden til noget konkret

”Jeg har gået på HTX og haft matematik, fysik og kemi på A-niveau. Men jeg var bange for, at de fag blev for uhåndgribelige på universitet. Og så gik det op for mig, at man kunne tage en uddannelse i Fødevarer og ernæring, hvor man kunne kombinere redskaber fra matematik, fysik og kemi på noget, vi alle elsker. Nemlig mad,” fortæller Jakob. Han fortsætter: ”For mig var det vigtigt at kunne relatere teoretisk viden til noget konkret som fødevarer, som jeg på forhånd syntes, lød spændende. Tre år eller mere er lang tid at læse, hvis man ikke er styret af lyst. Muligheden for at komme i praktik var også afgørende for, at jeg søgte ind på uddannelsen.”

Kontakt til erhvervslivet gennem praktik

I praktikken efter bacheloruddannelsen afprøvede Jakob sine kompetencer og sin viden i to virksomheder.
”Praktik er en fantastisk mulighed for at få en forsmag på, hvad der venter én, når man er færdiguddannet. Jeg har desuden fået nogle gode kontakter i de virksomheder, jeg var i praktik hos,” siger Jakob, der nu læser på kandidatuddannelsen Food Science and Technology. Når han er færdig som fødevareingeniør, har han læst i fem et halvt år.

Et stærkt sammenhold 

Jakob meldte sig i sin tid til “Studerende for en dag”. ”Dét blev afgørende for mit valg af uddannelse. En studerende, der allerede gik på uddannelsen, viste mig rundt på campus, svarede på mine spørgsmål og tog mig med til timer. Det gav mig et godt indblik i, hvordan en almindelig studiedag kan se ud,” fortæller Jakob.

Hvad er det bedste ved dit studie bortset fra det faglige?
”Vi er omkring 100 studerende per årgang. Det betyder, at vi har et stærkt fællesskab, og at alle kender hinanden på tværs af årgangene. Især i starten havde jeg gavn af et tæt forhold til mine rusvejledere til både at få svar på faglige spørgsmål og samtidig til hurtigere at føle mig hjemme på uddannelsen. I dag udveksler vi for eksempel tips om studiejob,” siger Jakob.

Samlingspunkt for studerende

Han peger også på Foreningen af Ernærings- og Fødevarestuderende (FEF) som et plus ved sin uddannelse. Foreningen repræsenterer alle de studerende på studiet. ”Den fungerer som et samlingspunkt for alle årgange og er med til at understrege det stærke sammenhold, vi har. Der er ikke et hierarki mellem de studerende, alle har interesse i at hjælpe hinanden.”

Hvordan har uddannelsen udviklet dig?
”Jeg er blevet bekræftet i, at en uddannelsen inden for fødevarer, var det rigtige valg. Den giver mig mange forskellige muligheder – og heldigvis handler de alle sammen om mad!”

Next article