Home » Uddannelsesinspiration » Sæt strøm til excel-arket på Datalogi
Datalogi

Sæt strøm til excel-arket på Datalogi

to datalogi studerende læser kode fra skærmen
to datalogi studerende læser kode fra skærmen
Foto: Gettyimages
avatar

Jens Egholm

Datalogi-studerende

Når du læser datalogi, får du de grundlæggende matematiske principper på plads og eftertragtede kompetencer. 

Tænker du, at en uddannelse i datalogi vrimler med Bill Gates-lignende enspændere, der efter forelæsningerne går hjem i deres mors kælder og programmerer for sig selv? Så tro om igen. Siden start 80’erne er IT blevet en integreret del af samfundet, og datalogi er i dag meget mere end individuel programmering:

”Som kandidat i Datalogi bliver du hurtig til at forstå nye problemstillinger, og så er det vigtigt, at du kan samarbejde med andre. En væsentlig del af arbejdet består i, at du både kan kommunikere dine egne ideer, og at du kan forstå det, andre siger. IT-faget rykker jo ekstremt hurtigt, så du skal kunne indgå i et team og kunne koble nuancerne i stedet for at sidde i din egen boble,” siger 30-årige Jens Egholm, der netop har afleveret speciale i Datalogi.

Med en kommende titel som cand. IT. bliver han nu en af de eftertragtede kandidater i den finansielle sektor, ministerier og virksomheder. Hans drømmejob er i første omgang en forskerstilling, fordi han gerne vil forske i, hvordan man kombinerer menneskelig og kunstig intelligens.

Som at sætte strøm til excel-arket

Jens Egholm begyndte på Statskundskab, hvor han især havde interesse for økonomi. Siden har han også taget en bachelor i Softwareudvikling. Jens vil derfor have ønsket, han havde kunnet tage en bacheloruddannelse i sin tid, hvor han kunne kombinere datalogi og økonomi:

”Tag f.eks samfundsøkonomien på den helt store skala. For at forstå den bygger du økonomiske modeller, der kan forklare, hvordan arbejdsløsheden går op, hvis skatten stiger. De traditionelle økonomiske modeller er typisk meget simple og generelt dårlige til at forudsige fremtidige udviklinger. Hvis du til gengæld bruger datalogiens værktøjer, kan du få et meget mere nuanceret billede. Udfordringen består i at bygge modellen rigtigt, og det kan du gøre med de grundlæggende redskaber, du får med værktøjskassen fra datalogistudiet,” og fortsætter:

”Hvor økonomi handler meget om at bygge modeller for mennesker, så handler datalogi om at bygge systemer for maskiner. Datalogi kombineret med økonomi er som at sætte strøm til et excel-ark. Det spændende er, hvad du kan bruge datalogien til, og hvordan du med modellering i sidste ende kan forbedre den verden, vi lever i,” siger Jens Egholm.

Jens Egholms tre gode råd til om at valg af uddannelse, og hvordan du griber det an:

1. Følg dine interesser. Du bliver som regel dygtigst til det, du synes, er fedt at lave.
2. Vær nysgerrig. Du skal have mod til at blive ved med at spørge ind til det, der undrer dig.
3. Sæt dig ned og lav benarbejdet. Brug en forbandet masse tid på dit studie, det kommer godt igen.

Om Computation og ordet computer

På datalogi får du en lang række værktøjer til bl.a. at forstå Computation. Direkte oversat betyder det ”udregning”, men som Jens Egholm forklarer, betyder begrebet også ”at udføre en række af instruktioner”. Det er deraf ordet ”computer” er opstået.

Next article