Home » Uddannelsesinspiration » Sådan fandt Sebastian Jessen modet til at vælge skuespillerdrømmen til
Uddannelsesinspiration

Sådan fandt Sebastian Jessen modet til at vælge skuespillerdrømmen til

Sebastian Jessen
Sebastian Jessen
Foto: Emilia Staugaard

Skuespiller Sebastian Jessen valgte ikke den lige og oplagte vej til drømmekarrieren. Men han fandt sin egen vej og har samlet vigtige erfaringer op undervejs i sin uddannelse.

“Jeg har altid fået at vide af mine forældre, at jeg skal gøre, hvad jeg vil med uddannelse og job. Det vil jeg gerne give videre til mine børn, for ingen bliver jo lykkelige af et arbejde, andre har valgt for dem.” 32-årige skuespiller Sebastian Jessen har, siden sin tid som barne- og ungdomsskuespiller, tænkt på skuespillet som en mulig karrierevej, men han var ikke sikker på, om det var den rigtige vej, før han var i start 20’erne.

Den eneste blandt vennerne på HHX

Hans far arbejdede med salg og markedsføring og fortalte ofte sin familie om de ting, han arbejdede med.
Så mens alle vennerne søgte ind på almindeligt gymnasium, valgte Sebastian Jessen Handelsgymnasiet, HHX. “Det var der flere årsager til. Jeg syntes, at verdenen med handel og markedsføring var interessant, og jeg kendte den jo lidt fra min far,” siger han.

Mangler mod til skuespilleruddannelsen

På den ene side var vejen videre derfra oplagt. Den to-årige markedsføringsøkonom-uddannelse på Niels Brock var en naturlig forlængelse af handelsgymnasiet. “Noget sagde mig, at jeg ikke skulle bruge tre år på CBS og så tage en kandidat bagefter. Det var bare ikke mig. Jeg kunne også godt fornemme, at skuespillet trak i mig. Men samtidig havde ikke helt mod til at tage skuespilleruddannelsen, der tager 4 år. Skuespil har været en hobby, det var noget, jeg gjorde i min fritid, og jeg syntes, det var underligt at uddanne mig til min hobby. Hvis jeg skal uddanne mig, så skal det hellere være noget, jeg ikke ved så meget om,” fortæller han om sine tanker om valg af uddannelse.

Fra hobby til levevej

I løbet af tiden på Niels Brock havde Sebastian Jessen flere skuespiller-tjanser. Det var stadig mest en hobby, selvom han tjente penge på det. Men da uddannelsen på Niels Brock var afsluttet, begyndte han igen at tænke rigtigt over, hvad han egentlig gerne ville med sit liv. “Jeg tænkte meget på, hvad er det, der gør mig glad? Jeg var uden tvivl mest tændt af det kreative, og jeg kom til et punkt, hvor jeg besluttede, at jeg måtte prøve at gå all in på det.”

Sebastian Jessen mener på ingen måde, at han har spildt tiden, selvom han har skiftet spor og ikke bruger sin uddannelse i dag. “Jeg ved med mig selv, at jeg ikke bare har gået og lavet ingenting. Jeg har taget stilling til mit liv, og jeg har prøvet et fag af, som jeg i flere år har syntes var interessant. Jeg blev også mere moden i de år, hvilket har givet mig meget. Og så mødte jeg min kone på Niels Brock,” siger han.

Og hun var heldigvis med på ideen om at satse på skuespillet, selvom det betød et liv med flere usikkerheder i jobbet. “Hun har jo været med fra starten, så hun har hele tiden været klar over, hvad det indebar. Og vi har fået det til at fungere fint indtil videre, så vi har en tro på, at det fortsætter. Men der er da udfordringer, fordi man som skuespiller ikke møder i hver dag 8-16 og får fast løn hver måned.” 

Det føles så endegyldigt

I dag har Sebastian Jessen succes med det valg, han tog. Han har ikke følt sig stresset over de valg, han skulle tage, både fordi han har haft støtte hjemmefra, og fordi han har kunnet dyrke både skuespil og uddannelse på samme tid. Alligevel er det en svær tid for de fleste unge, også for ham selv.

“Det var en vanvittig tid. Der er så mange muligheder og beslutninger, man skal tage, og det hele føles så endegyldigt. Det valg, jeg tager, vil påvirke resten af mit liv,” siger han og fortsætter:

“Med nogle fag får man at vide, at man risikerer at uddanne sig til arbejdsløshed. Men hvad hvis man har et brændende ønske om at læse netop det? Skal man vælge klogt og gå efter jobsikkerhed, eller skal man vælge det, man helst vil? Jeg har dog lært, at valget ofte ikke er så endegyldigt endda. Man kan godt skifte retning, det er jeg selv et godt eksempel på,” siger han.


Next article