Få danskere taler flydende et fremmedsprog andet end engelsk, selvom det er efterspurgt på arbejdsmarkedet. Derfor kan der være spændende jobudsigter for dem, der vælger at studere et fremmedsprog på universitetet.
General Manager som 28-årige
Kina er blevet en betydningsfuld handelspartner for danske virksomheder, og det betyder, at evnen til at tale kinesisk i disse år åbner døren til en række unikke jobs både i indland og udland. Det er Mads Vesterager Nielsen på 28 år et godt eksempel på. Han har på trods af sin unge alder og et halvt år tilbage af sin kandidatuddannelse fået et nyt, prestigefyldt job som general manager – svarende til daglig leder, hos Det Danske Handelskammer i Kina (DCCC), hvor han skal gøre forholdet mellem kinesisk og dansk erhvervsliv endnu bedre. Han har bl.a. lært at tale kinesisk gennem sin uddannelse og fået en vigtig indsigt i kulturen under sit ophold i Kina, som har været med til at åbne døren til drømmejobbet. ”Det er helt vildt fedt,” udbryder Mads Vesterager Nielsen over telefonen, da vi ringer til ham. ”Det er lidt et drømmejob for mig, som jeg håbede, jeg en dag ville få, men som jeg ikke turde tro kunne være nu. Det er en stilling, som mange kender til i Beijing.”
Grib udfordringen og tro på det
Mads Vesterager Nielsen har studeret Kina-studier under sin bachelorgrad i Danmark og ’public management and social development’ på sin kandidatgrad, der er foregået i Beijing i Kina. Selv om Mads nu bestrider en eftertragtet toppost, så har han aldrig målrettet gået efter at skulle have en særlig stilling. Det har i stedet været hjertet, som har drevet ham frem. ”Jeg har ikke skematisk fulgt en plan, som jeg lagde for nogle år siden. Jeg har forsøgt at vælge efter hjertet og så tænke over, hvad der også var bedst for mig på sigt,” siger Mads Vesterager Nielsen. Han skriver lige nu på sit speciale, mens han er ved at komme ind i rollen som general manager hos Det Danske Handelskammer i Kina.
Studiet åbnede døren
Mads Vesterager Nielsen vurderer, at det er sprogkundskaberne og forståelsen for det kinesiske samfund, som han har fået i løbet af sin uddannelse, der gjorde, at han stod godt, da han søgte jobbet. ”Når man tager en uddannelse med specialisering i et sprog og en fremmed kultur og får noget arbejdserfaring fra landet, så får man bare et bagkatalog af indsigter og erfaringer, som åbner en række veje til jobmarkedet, som man ellers kunne tage,” siger Mads Vesterager Nielsen. Ifølge Mads droppede flere medstuderende ud af Kina-studiet, fordi de oplevede sproget som svært, fortæller Mads, der selv var usikker på, om det var noget han kunne, da han startede. ”Jeg tror, det er vigtigt, at man tør tage sproget og kulturforskelle som en udfordring og have lyst til at lære den anden kultur at kende, hvis man skal have det maksimale ud af sin sproguddannelse. Til gengæld får man helt unikke oplevelser og indsigter gennem studiet.”