Home » Uddannelsesinspiration » Tandklinikassistent: Derfor valgte jeg at arbejde med tænder
Tandklinikassistent

Tandklinikassistent: Derfor valgte jeg at arbejde med tænder

Foto: Unsplash.com
avatar

Mette Dalsgaard

Studerende, tandklinikassistentuddannelsen

Mette Dalsgaard har været omkring sygeplejeskolen og materialistfaget, men er nu landet på rette hylde på tandklinikassistentuddannelsen.

Tandlægeskrækken har aldrig fået tag i 26-årige Mette Dalsgaard. Hun har tværtimod altid glædet sig til en tur i tandlægestolen. ”Jeg synes bare, det er vildt spændende, så inderst inde har jeg nok altid vidst, at jeg skulle lave noget med tænder,” fortæller hun. Efter gymnasiet søgte hun ind på både tandplejer- og sygeplejerskeuddannelsen og blev optaget på sidstnævnte. Det var dog ikke noget for hende, og efter halvandet år droppede hun ud og uddannede sig i stedet til materialist.

Uddannelse som tandklinikassistent på SKT

Men drømmen om at arbejde med tænder rumsterede stadig, og derfor søgte hun ind på uddannelsen som tandklinikassistent på SKT i København. Nu er hun halvandet år inde i den 3,5-årige erhvervsuddannelse og har netop afsluttet sit første hovedforløb. Det har bekræftet hende i, at hun er landet på rette hylde. ”Jeg har været elev i et år, og det har været fantastisk. Det er fedt at blive kastet ud i det og få afprøvet de ting, jeg lærte på grundforløbet. Jeg har især nydt at være i tæt kontakt med patienterne,” fortæller Mette Dalsgaard.

Tandlægens højre hånd

Det første halve år på uddannelsen er et grundforløb, hvor man lærer teknikkerne og prøver dem af på dukker, så man er rustet til at komme på klinik. Som tandklinikassistent er man involveret i det meste af det, der sker på en tandlægeklinik. Fra indkøb af materialer og receptionsarbejde til røntgenfotografering og tandaftryk. Og så agerer man tandlægens højre hånd og sørger blandt andet for, at instrumenterne er steriliserede. ”Som tandklinikassistent skal man kort fortalt sørge for, at alt hænger sammen på klinikken. Det er et stort ansvar, og det tiltaler mig,” siger Mette Dalsgaard.

Man bliver udfordret

Som klinikassistent kan man blandt andet få arbejde på private klinikker, i den kommunale tandplejeordning og på hospitaler. Mette Dalsgaard drømmer om at arbejde med tandkirurgi. ”Ved kirurgiske indgreb er der store krav til sterilitet. Klinikassistenten skal dække af og gøre klar til operationen. Det er kompliceret, og man bliver udfordret, og det er rigtig spændende,” siger hun.

Hun overvejer også at bygge ovenpå uddannelsen med en akademiuddannelse i odontologisk praksis. ”Så kan man udbygge sine evner og få lov til at gøre flere ting på klinikken – blandt andet inden for patientbehandling, hvilket er det, jeg brænder for,” siger hun.

Next article