Home » Uddannelsesinspiration » Utraditionelt men fordelagtigt: Fra student til kranfører
Erhvervsuddannelse

Utraditionelt men fordelagtigt: Fra student til kranfører

Ung fyr smiler til kameraet
Ung fyr smiler til kameraet
Arkivfoto: Pexels

Flere unge med studenterhue bør overveje en erhvervsuddannelse efter studentereksamen, mener studenten og kranførerlærlingen Miki Skjold Jensen.

Da Miki Skjold Jensen begyndte på kranføreruddannelsen på EUC Lillebælt i september 2018, var han ikke den typiske erhvervsskoleelev. Mange af hans studiekammerater kom direkte fra folkeskolen, men Miki var student, 27 år gammel og havde flere års erhvervserfaring på cv’et.

Som så mange andre unge havde han gennemført en gymnasieuddannelse, men han havde aldrig rigtig brugt den til noget. Kort tid efter den sidste eksamen var han blevet selvstændig musiktekniker og kørte land og rige rundt med musikudstyr.

Kranføreruddannelsen ved et tilfælde

Det var faktisk lidt af en tilfældighed, at han endte på kranføreruddannelsen. ”Jeg undersøgte muligheden for få et lastvognskort, og så blev jeg opmærksom på kranføreruddannelsen. Jeg prøvede en kransimulator, og så var jeg solgt. Det var helt vildt spændende, og jeg fik lyst til at uddanne mig til kranfører,” fortæller han. Det var også en bonus, at kranføreruddannelsen er udpeget som en fordelsuddannelse med gode praktik- og jobmuligheder. Blandt andet fordi den giver adgang til både kranfører- og chaufførjobs.

Overvej en erhvervsuddannelse

Miki Skjold Jensen nåede kun at gå på grundforløbet i en måned, inden han fik en mesterlæreplads hos en af Nordeuropas største kranoperatører, BMS. Pludselig kom hans studentereksamen ham til gode. ”Som kranfører bruger man rigtig meget matematik og fysik, og man skal kunne tænke logisk og have en god rumopfattelse. Det er en stor hjælp, at jeg har haft matematik på A-niveau,” siger Miki Skjold Jensen.

Erhvervsuddannelse efter studenterhuen

Han opfordrer andre studenter til at overveje en erhvervsuddannelse, hvis ikke de har lyst til at tage en videregående uddannelse efter gymnasiet. Alt for mange glemmer, at det er en mulighed, mener han. ”Man bør ikke se en erhvervsuddannelse som et tilbageskridt. Mulighederne er uendelige og kan snildt måle sig med en universitetsuddannelse,” siger Miki Skjold Jensen.


Next article